Medicul indian care a făcut miracole, la București. Doctorii români vor învăța de la el

×
Codul embed a fost copiat

O poveste de film, în care o femeie şi-a ajutat fiica să nască un prunc donându-i uterul, a uluit lumea medicală.

S-a întâmplat în India, însă medicul care a făcut primul transplant de uter din Asia a povestit vineri, la Bucureşti, cum a făcut ca pacienta sa, care nu avea uter, să devină mamă. În curând, şi echipe de medici români vor pleca în India ca să înveţe cele mai noi tehnici de chirurgie robotică.

Acum două săptămâni, o fetiţă sănătoasă s-a născut uşor prematur, la opt luni, din acelaşi uter care a găzduit-o şi pe mama ei. Copila a primit numele soţiei zeului Krishna.

Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică: "I-am spus Rada, pentru că a fost un miracol. Despre această zeiţă se ştie că făcea minuni, iar ea e o minune creată într-un uter tranplantat. "Casa" în care a crescut fiica a devenit "casa" în care a crescut şi fiica fiicei.

Reporter: "Sună că o poveste de Bollywood."

Citește și
Doina Hrehoreț, transplant, ficat, medic
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat

Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică: "Da!"

Foto: Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică

India, printre cele mai sărace ţări ale lumii, este noul leagăn al premierelor medicale. Acum un an şi jumătate, o echipă de 16 medici şi asistente au transplantat uterul unei femei de 48 de ani în corpul fiicei ei de 25. Tânăra se născuse fără uter, deci fără şanse de a rămâne gravidă în mod natural.

Şi nu a fost singurul caz fericit. Chirurgul indian a reuşit încă două transplanturi de uter. O altă pacientă este însărcinată şi va naşte în martie. Pe lista de aşteptare a clinicii sale din Pune s-au înscris deja 600 de doritoare.

Cu numai zece cazuri reuşite de transplant de uter în lume, intervenţia rămâne un experiment. Însă operaţia care a condus în final la naşterea micuţei Râdă a fost o premieră mondială. Uterul nu a fost scos de la donatoare prin tăietură clasică, ci prin două găurele.

Aceeaşi tehnică minim invazivă va fi folosită zilele acestea şi aici, la Maternitatea Polizu, unde medicul indian va opera, împreună cu echipa locală, paciente cu cancer cervical. Operaţia va fi transmisă live în toată lumea, în scop de studiu.

Dr. Nicolae Suciu, manager Maternitatea Polizu: "Vom avea o colaborare între Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, dânsul lucrează într-un centru privat, şi vom avea schimburi de rezidenţi."

În curând, şi la maternitatea Giuleşti va începe un program menit să le dea româncelor care au cancer şansă de a deveni mame. Înainte de a începe chimio şi radioterapia, vor putea să îşi recolteze ovule şi să le folosească, după tratament, pentru fertilizare în vitro gratuită.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
O pacientă a murit la Iaşi după ce s-a operat de hernie de disc.
O pacientă a murit la Iaşi după ce s-a operat de hernie de disc. "Medicul mi-a spus că operaţia a fost reuşită"

Acuzaţii grave de malpraxis la adresa Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde o pacientă de 61 de ani a murit, la scurt timp după o operaţie de hernie de disc.

Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat

Povestea Doinei Hrehoreț, singura femeie chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat.

Recomandări
Traseul parcurs de Vladimir Putin în Mariupol, orașul care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu | GALERIE FOTO
Traseul parcurs de Vladimir Putin în Mariupol, orașul care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu | GALERIE FOTO

Președintele rus Vladimir Putin a făcut prima sa vizită în Mariupol, orașul din Ucraina care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu.

Incendiu la terasa unui bloc din Rahova. Au fost afectați 1.500 de metri pătrați
Incendiu la terasa unui bloc din Rahova. Au fost afectați 1.500 de metri pătrați

Un incendiu la terasa unui bloc din Rahova, București, a avut loc luni dimineață. Două persoane care au suferit atacuri de panică sunt în grija ambulanțelor.

Cum vrea Nicușor Dan să transforme Cheiul Dâmboviței. Va deveni „un traseu de promenadă urbană”
Cum vrea Nicușor Dan să transforme Cheiul Dâmboviței. Va deveni „un traseu de promenadă urbană”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe contul său de Facebook, duminică seară, că vrea să transforme Cheiul Dâmboviței într-un „adevărat spațiu public destinat petrecerii timpului liber”.