Medicul indian care a făcut miracole, la București. Doctorii români vor învăța de la el

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O poveste de film, în care o femeie şi-a ajutat fiica să nască un prunc donându-i uterul, a uluit lumea medicală.

S-a întâmplat în India, însă medicul care a făcut primul transplant de uter din Asia a povestit vineri, la Bucureşti, cum a făcut ca pacienta sa, care nu avea uter, să devină mamă. În curând, şi echipe de medici români vor pleca în India ca să înveţe cele mai noi tehnici de chirurgie robotică.

Acum două săptămâni, o fetiţă sănătoasă s-a născut uşor prematur, la opt luni, din acelaşi uter care a găzduit-o şi pe mama ei. Copila a primit numele soţiei zeului Krishna.

Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică: "I-am spus Rada, pentru că a fost un miracol. Despre această zeiţă se ştie că făcea minuni, iar ea e o minune creată într-un uter tranplantat. "Casa" în care a crescut fiica a devenit "casa" în care a crescut şi fiica fiicei.

Reporter: "Sună că o poveste de Bollywood."

Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică: "Da!"

Foto: Shailesh Puntambekar, specialist chirurghe onco-robotică

India, printre cele mai sărace ţări ale lumii, este noul leagăn al premierelor medicale. Acum un an şi jumătate, o echipă de 16 medici şi asistente au transplantat uterul unei femei de 48 de ani în corpul fiicei ei de 25. Tânăra se născuse fără uter, deci fără şanse de a rămâne gravidă în mod natural.

Şi nu a fost singurul caz fericit. Chirurgul indian a reuşit încă două transplanturi de uter. O altă pacientă este însărcinată şi va naşte în martie. Pe lista de aşteptare a clinicii sale din Pune s-au înscris deja 600 de doritoare.

Cu numai zece cazuri reuşite de transplant de uter în lume, intervenţia rămâne un experiment. Însă operaţia care a condus în final la naşterea micuţei Râdă a fost o premieră mondială. Uterul nu a fost scos de la donatoare prin tăietură clasică, ci prin două găurele.

Aceeaşi tehnică minim invazivă va fi folosită zilele acestea şi aici, la Maternitatea Polizu, unde medicul indian va opera, împreună cu echipa locală, paciente cu cancer cervical. Operaţia va fi transmisă live în toată lumea, în scop de studiu.

Dr. Nicolae Suciu, manager Maternitatea Polizu: "Vom avea o colaborare între Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, dânsul lucrează într-un centru privat, şi vom avea schimburi de rezidenţi."

În curând, şi la maternitatea Giuleşti va începe un program menit să le dea româncelor care au cancer şansă de a deveni mame. Înainte de a începe chimio şi radioterapia, vor putea să îşi recolteze ovule şi să le folosească, după tratament, pentru fertilizare în vitro gratuită.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO