Medicii riscă sancțiuni din cauza numărului tot mai scăzut de transplanturi. Anunțul Sorinei Pintea
Transplantul de organe este singura şansă pe care o au în acest moment sute de români, însă, din păcate, se fac tot mai puţin astfel de operaţii.
Pe de o parte, rudele celor aflaţi în moarte cerebrală nu îşi dau acordul pentru prelevare, pe de alta, mulţi doctori nici nu încearcă măcar să îl obţină. Aceştia din urmă riscă sancţiuni, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
De un an de zile, Constantin face dializa şi este pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Constantin Bălcescu, pacient: ''Au venit 3 colaboratori, prieteni, nu au fost compatibili, asta e ultima șansă.''
De la începutul lui 2018 şi până acum, s-au făcut 156 de transplanturi în toată ţara. 102 dintre acestea doar de rinichi. Mult prea puţine pentru numărul uriaş de bolnavi.
Medicii spun că numărul de transplanturi ar fi fost mult mai mare în acest an dacă rudele tuturor pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală şi-ar fi dat acordul pentru prelevarea de organe. 55 de familii însă au refuzat acest lucru.
Din cele 41 de spitale acreditate pentru o astfel de activitate în 2018, doar 11 au făcut acest lucru. Cele mai multe organe au fost prelevate în Bucureşti. Urmează Baia Mare, Oradea, Bacău şi Neamţ.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Probabil că le este dificil să abordeze aparţinătorii. Dar din informațiile pe care le am nici măcar nu-i abordează. Vom reorganiza puţin programul de transplant, să-i răsplătim pe cei care fac sau să-i pedepsim pe cei care nu fac, pentru că până la urmă este o activitate finanţată şi trebuie facută.''
Procesul de prelevare ar putea fi uşurat dacă registul donatorilor voluntari, înfiinţat încă din 2012 şi administrat, spune ministrul Sănătăţii, de uniunea notarilor publici ar putea fi accesat mai rapid de către medici.
Anca Baculea, directorul executiv al ANT: ''Există Registrul donatorilor voluntari, care în timpul vieţii îşi pot da acceptul de donare de organe şi atunci nu mai este nevoie de acordul familiei.''
O altă problemă o reprezintă lipsa unei liste unice la nivel naţional, pentru fiecare organ în parte. Acum există una la fiecare centru. Rezolvarea ar putea veni odată cu nouă lege a transplantului, aflată în acest moment la Guvern. În actul normativ se va regăsi şi reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!