Un bărbat din Neamț a primit o inimă nouă. ”Viața începea să se cam termine”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 16:46
Categorie: Stiri Sanatate

Un bărbat de 36 de ani din Piatra Neamţ se pregăteşte de un nou început după ce a primit o altă inimă. Acest miracol a fost posibil datorită unor părinţi din Baia Mare care au acceptat să fie prelevate organele băiatului lor intrat în moarte cerebrală.

Specialiştii trag însă un semnal de alarmă pentru că, spun ei, este doar al cincelea transplant de inimă făcut anul acesta la noi în ţară în condiţiile în care zeci de români ar avea nevoie de urgenţă de o astfel de intervenţie.

Al cincilea transplant de inimă din acest an a fost făcut la Institutul de Boli Cradiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş după ce cordul a fost prelevat la spitalul din Baia Mare.

Pacientul în vârstă de 36 de ani din Piatra Neamţ era pe lista de aşteptare de cel puţin un an şi avea zilele numerate.

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef clinica Institutul de Boli Cradiovasculare şi Transplant Târgu Mureş: "A venit acest cord ca o salvare pentru el. Suntem mulţumiţi de evoluţia clinică este la terapie intensivă este extubat este conștient este într-o stare bună care ne dă o speranță că evoluţia va fi la fel."

Şi Florin, un tânăr din Alba se află printre norocoşii care au primit o nouă şansă acum nouă ani.

Făgetan Ioan Florin, pacient: "Viaţa începea să se cam termine şi am reacţionat bine, m-au sunat au zis că au găsit donatorul, sunt de acord că ştiu că nu mai pot merge mai departe."

Intervenţia i-a adus multe alte surprize. Aici şi-a cunoscut soţia, o tânără femeie care a avut şi ea nevoie de o inimă nouă.

Florin: "Până la 23 de ani am lucrat ca un om normal, după aceea din cauza a doua răceli s-a dilatat cordul şi nu  a mai revenit la loc. Am nevastă, și ea este transplantată din 2010, tot de cord."

Institutul din Târgu Mureş este singurul din ţară unde se efectuează transplant de inimă. Cel de al patrulea a avut loc în urmă cu două săptămâni.

Prof.dr. Horaţiu Suciu , şef clinica Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş: "Sperăm că acest lucur să fie un impuls în activitatea de transplant. Pot să dau exemplul Ungariei care a avut o creştere foarte mare, este un singur centru de transplant în ţară, dar s-au efectuat în acest an 60 de transplanturi cardiace …noi l-am făcut pe al cincelea."

Pe lista de aşteptare sunt 30 de persoane care ar avea nevoie de o inimă nouă chiar astăzi dacă s-ar putea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Al 3-lea transplant pulmonar făcut la noi în ţară. 5 oameni au primit o nouă şansă la viață
Al treilea transplant de plămâni din acest an. ”În an centenar, noi românii facem transplanturi pentru români”
VIDEO PROTVPLUS.RO