Medicii ieșeni au realizat primul transplant renal între gemeni

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 16:58
Categorie: Sanatate

Caz impresionant la Spitalul Parhon din Iaşi, unde medicii au realizat primul transplant renal între gemeni: doi bărbaţi de 46 de ani.

Fratele aflat în suferinţă de mai bine de un an a primit un ajutor nesperat, atunci când a fost anunţat de doctori că are nevoie de un donator cât mai repede. Fratele lui s-a oferit să-l ajute, iar transplantul a fost ideal: în condiţii de compatibilitate de 100%.

Interventia chirurgicală s-a desfăşurat ca la carte. La o zi de la operaţie, cei doi fraţi au fost transferaţi împreună de la Terapie Intensivă în salon. Urmează o perioadă de recuperare, iar peste aproximativ două săptămâni, cei doi vor putea fi externaţi şi îşi vor petrece sărbătorile în familie.

Medicii spun că avantajul acestei intervenţii constă în faptul că, fiind vorba despre gemeni, structura imunologică a donatorului şi a celui care primeşte rinichiul se potrivesc perfect, iar riscurile sunt aproape zero.

Cornel şi Costel s-au născut la doar câteva minute diferență, dar nu au copilărit împreună. Abia la vârsta de 7 ani s-au reîntâlnit, într-o familie numeroasă, şi de atunci au rămas nedespărţiţi.

Costel spune că nu a stat pe gânduri când a aflat că fratele geamăn, toboşar de meserie, avea nevoie de un rinichi pentru a putea trăi mai departe. Gemenii au intrat împreună în sala de operaţie.

Costel Dura, frate geamăn: „Nu am vrut să îl văd făcând dializa, suferind. Asta m-a determinat să-i dau sufleteşte, frăţeşte. Nu am avut nicio îndoială sau să îmi fie frică. Suntem o familie numeroasă, de 18 fraţi.”

Cu un singur rinichi inflamat şi care nu mai funcţiona normal, Cornel avea doar o singură soluţie: să aştepte un donator şi până la operaţie să facă dializă. Nu a îndrăznit să-i ceară fratelui geamăn să facă un asemenea sacrificiu.

Cornel Lupu, pacient transplantat: „Aş fi vrut să îl întreb eu, dar nu am avut curajul ăla. Că nu e ceva care să-i ceri unui om. Dar el m-a sunat şi mi-a zis: 'Spune-le că ai un frate geamăn'. Și a rămas să fac cu el un test de analize. Am primit o nouă şansă la viaţă"

Doctorii spun că transplantul renal în cazul gemenilor- o premieră la Iaşi - a fost un succes şi situaţia - ideală de compatibilitate, de sută la sută.

Daniel Andone, medic urolog: „Din punct de vedere chirurgical, lucrurile au decurs conform așteptărilor. Partea bună, cazul ideal pentru noi, e că donatorul a fost frate geamăn."

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iaşi: „Este primul transplan de la donator viu, frate geamăn. Este o situaţie ideală, în care este o compatibilitate excelentă şi numărul de pastile este mai mic. A reuşit să-şi salveze fratele şi să-i prelungească viaţa cât mai normală."

De la începutul anului, la Spitalul Parhon din Iaşi s-au făcut 19 intervenţii de transplant renal - dintre care 10 de la donatori vii. În tot acest timp, peste 200 de pacienţi din toată regiunea Moldovei sunt pe lista de aşteptare pentru un rinichi.

Criză la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Ministrul Bodog provoacă nemulțumirile medicilor
Criză la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Ministrul Bodog provoacă nemulțumirile medicilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihaela Leventer
Biopsia, singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății
Cât trebuie să scoată din buzunar românii care au intoleranţă la gluten. Analizele ar putea fi gratuite
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
Spălatul pe dinți le poate salva viaţa bolnavilor. Descoperirea făcută de medici
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Rujeola
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși