Medicamentele scumpe la care romanii vor avea acces mai usor. Ministerul Sanatatii pregateste o alianta cu 11 state
Romanii ar putea avea acces mai usor la medicamentele scumpe. Dupa modelul din Occident si autoritatile noastre vor sa faca o alianta, cu 11 state, pentru a negocia mai usor cu producatorii de medicamente.
Printre tarile care vor face parte din acest grup, se numara Bulgaria, Croatia, Polonia si Slovacia.
Terapiile cu interferon pentru hepatita C, anticoagulantele sigure folosite pentru boli grave precum hemofilia si tromboza, dar si tratamentele inovatoare impotriva cancerului sunt doar cateva dintre medicamentele foarte scumpe la care romanii nu au acces. Nu ne permitem sa platim pretul cerut de companiile farmaceutice, sau firmele refuza sa le trimita in Romania pentru ca oferim un pret prea mic.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ca sa fie evitate aceste situatii, Ministerul Sanatatii va semna un acord cu mai multe tari pentru a putea negocia mai dur cu producatorii de medicamente.
Tarile care vor semna acest acord sunt Romania, Bulgaria, Croatia, Letonia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia. De asemenea, Estonia si Ungaria s-au aratat interesate sa intre in acest grup.
Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: 'Vorbim despre o populatie de 100 de milioane de persoane si despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Peste 64% din valoarea pietei farmaceutice este compensata in tarile noastre, deci vorbim despre un efort bugetar insemnat. Dorim sa avem o pozitie de negocire mai ferma cu sectorul faramaceutic."
Petar Moskov, ministrul Sanatatii din Bulgaria: ''Acum cand suntem impreuna, guvernul din fiecare tara care negociaza nu va fi partea slaba. Noi vom fi partea puternica si noi vom face regulile.''
Astfel de parteneriate exista deja in Occident. Belgia si Olanda au semnat un acord la care s-au alaturat Luxemburg si Austria. Oficialii din aceste tari spun ca atunci cand reprezinta o piata mai mare de desfacere, cu multi pacienti, pot negocia un pret mai bun.
Ministrul Sanatatii nu a putut preciza deocamdata cand va intra in vigoare acest acord.