Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Maternităţile ar putea fi închise pe rând, câte o lună pe an, pentru lucrări de renovare şi igienizare.
Ideea a fost discutată la şedinţa de la Prefectură şi susţinută de reprezentanţii acestor unităţi din Capitală, dar şi de specialiştii în infecţii spitaliceşti. Doar o curăţare temeinică a pereţilor poate face ca spitalele noastre vechi să fie un mediu sigur pentru pacienţii care vin zi de zi aici.
Între timp, lucrările de renovare de la Giuleşti continuă, însă rămâne de văzut dacă sunt suficient de serioase pentru îndepărtarea bacteriei stafilococul auriu.
Lucrările de renovare au început luni și constructorii estimează că vor termina în câteva zile, iar la începutul săptămânii viitoare să se facă igienizarea și să fie prelevate testele de sanitaţie. Maternitatea ar putea fi redeschisă înainte de 15 decembrie.
Aşadar, la Maternitatea Giuleşti, spune managerul, se lucrează de zor: se vopsesc pereţii cu lavabilă, iar apoi se va igieniza. Practic, asta va fi renovarea după ce aici a fost descoperit stafilococul auriu. Doar că, pentru ca bacteria periculoasă să fie îndepărtată, ar fi nevoie de lucrări temeinice, spun managerii altor unităţi spitaliceşti.
Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Maternității Polizu: ”Oricât am da noi pe pereţi şi am freca, germenul stă în perete, trebuie dată jos tencuiala, până la zidul de rezistenţă şi apoi îmbrăcată. Sunt norme clare care arata cum tebuie să îmbrăcăm pereţii.”
Profesorul Suciu este şi cel care a cerut ca maternităţile să fie închise pe rând, câte o lună. Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti cred însă că, din cauza supraaglomerării spitalelor, acest lcuru nu ar fi posibi.
La fel de importante sunt însă regulile de igienă care sunt de multe ori încălcate atât de pacienţi, cât şi de angajaţii spitalelor. Pe de o parte, bolnavii ies în curtea spitalului cu papucii cu care stau în salon, iar rudele intră fără a-şi pune botoşi de protecţie şi halate de unică folosinţă. Pe de altă parte, infirmierele sau asistentele nu se spala pe mâini aşa cum ar trebui, lucru recunoscut chiar de ministrul Sănătăţii.
Oamenii trebuie să înţeleagă însă cât de importantă este contribuția fiecăruia în diminuarea numărului de infecţii din spitale.
O femeie era programată să nască la Giuleşti, însă după ce Direcţia de Sănătate Publică a oprit internările, gravida a fost redirecționată către Polizu. Povesteşte că soţul ei încă nu a văzut bebeluşul.
''Am născut pe data de 3, iar tatăl nu a avut voie să intre. Nu prea îi convine, dar asta e...'', spune ea.
Însă nu toţi părinţii înţeleg cât este de important că normele de igienă să fie respectate.
Între timp, numărul bebeluşilor născuţi la Giuleşti şi diagnosticaţi cu stafilococ auriu a ajuns la 23.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!