Apel fara precedent catre romani facut de Ministerul Sanatatii: DONATI SANGE. Medicii au inceput deja sa amane operatiile

Dată publicare: 19-08-2014 16:57
Dată actualizare: 22-08-2014 07:09


Spitalele au mare nevoie de sange. Medicii au fost nevoiti sa amane mai multe operatii pentru ca nu le mai puteau face bolnavilor transfuzii.

Ministrul Sanatatii a facut un apel catre oameni sa doneze sange. Numarul de donatori a scazut cu un sfert in aceasta luna, in toate centrele de transfuzii, pentru ca populatia este in concediu, dar cererea din spitale este mare, din cauza numeroaselor accidente rutiere. "In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20 - 25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate", spune ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat.

In plus, ministrul Sanatatii a cerut reprezentantilor Institutului National de Hematologie analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar si cresterea numarului de utilizari ale celor cinci centre mobile de recoltare achizitionate in anul 2009.

"Autocarele trebuie folosite nu numai in locuri publice. Trebuie sa se deplaseze la institutii, firme pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se procedeaza si in alte tari europene. Fiecare autocar va deservi un numar de judete, iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange", a adaugat ministrul Sanatatii.

CITITI SI: Putem deveni eroi cu o simpla aplicatie de mobil. Descarca, doneaza sange, implica-te!


VIDEO PROTVPLUS.RO