Măștile pentru personalul medical, prea puţin adaptate feţelor asiaticilor şi femeilor. Care ar putea fi consecințele
Măştile filtrante utilizate de personalul medical sunt mai puţin adaptate feţelor femeilor şi asiaticilor.
Astfel, aceste categorii pot fi expuse unui risc mai mare de infectare cu noul tip de coronavirus, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.
„Măştile filtrante pot oferi o bună protecţie doar dacă sunt strâns lipite de faţa individului, pentru a fi ajustate ermetic şi a nu lăsa să treacă aer nefiltrat", a subliniat autorul principal al stadiului, Profesor Britta von Ungern-Sternberg de la Universitatea Australiei de Vest.
Potrivit autorilor săi, o bună adaptare la faţa persoanei care poartă mască este mai importantă, în termeni de protecţie, decât capacitatea sa de filtrare, transmite Agerpres.
Publicat în revista medicală Anaesthesia, acest studiu trece în revistă diferitele lucrări realizate în mai multe ţări încă înainte de epidemia de COVID-19 pentru a evalua măştile filtrante folosite de cadrele medicale, cum sunt măştile FFP2 şi echivalentul lor în lumea anglo-saxonă, măştile N95. Studiul dezvăluie că în timpul testelor realizate pe măşti, acestea puteau fi aplicate corect de 95% dintre bărbaţi, însă numai de 85% dintre femei.
De asemenea, măştile se potriveau pentru 90% dintre persoanele albe, comparativ cu 84% de persoane de origine asiatică. Proporţia era şi mai scăzută, de 60% media, pentru femeile asiatice.
Autorii citează exemplul SUA, unde măştile N95 sunt testate pe un eşantion de personal medical pentru a garanta eficienţa lor, însă femeile şi asiaticii sunt "subreprezentaţi" în acest eşantion. Cu toate acestea, potrivit estimărilor mai multor autorităţi sanitare din întreaga lume, femeile reprezintă circa două treimi din totalul personalului medical în numeroase ţări.
Potrivit autorilor studiului, ar trebui ca măştile să fie testate sistematic pe personal medical în spitale înainte de a fi purtate în timpul îngrijirii bolnavilor, ceea ce nu este posibil în pandemia COVID-19 din lipsă de timp şi din cauza penuriei de echipamente.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, infectari, riscuri, masti de protectie, personal medical,
Dată publicare:
16-09-2020 15:19