Maraton pentru salvarea a patru bărbaţi dependenţi de dializă, la Iaşi
În 24 de ore, o echipă medicală de la Spitalul Parhon a făcut tot atâtea transplanturi de rinichi. 25 de oameni au tras din răsputeri pentru că suferinzii să primească o nouă șansă la viață.
O echipa formată din 25 de medici și asistenți a început pregătirile încă de sâmbătă. În București a fost identificat un donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat rinichii. Doi bărbați din Iași, unul în vârstă de 26 de ani şi altul de 45 au fost beneficiarii.
Dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Dr. C. I. Parhon Iaşi: "Făceau dializă din 2018 ambii bărbaţi care erau pe lista de aşteptare a centrului nostru şi care au fost transplantaţi în curusul nopţii precedente. Mulţumim pe de o parte familiei donatorilor, acest gest de umanitate dă o şansă enormă acestor pacienţi să-şi reia o viaţă normală şi în al doilea rând mulţumim echipei care s-a mobilizat extraordinar."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au trecut doar câteva ore, iar medicii au intrat din nou în sala de operație. De data aceasta, rinichii au venit de la un donator din Oradea - la fel, în moarte cerebală. Alți doi bărbaţi din judeţ, cu afecțiuni grave, i-au primit. Unul, în vârstă de 36 de ani, care face dializă de trei. Și altul, de 56 de ani care venea de trei ori pe săptămână la spital, pentru dializă.
Prof. dr. Adrian Covic, coordinatorul compartimentului de transplant renal Spital Dr. C. I. Parhon Iaşi: "Un efort absolut colosal al echipei de chirurgi, au operat până în toiul nopţii, au plecat acasă şi în cursul acestei dimineți s-au apucat de al doilea transplant. Pot spune că prima pereche este bine, complet detubți, urinează sunt într-o situaţie foarte bună. A doua, aşteptam să iasă din sală, deocamdată semnele sunt bune. Suntem obosiţi, dar fericiţi."
Cele patru intervenţii chirurgicale s-au realizat în condiții stricte. Tot personalul implicat şi potenţialii primitori, în total 34 de persoane au fost testate de urgenţă, în cadrul laboratorului pus la dispoziţie de UMF Iaşi, pentru Covid-19. Rezultatele au fost negative.