Legea vaccinarii starneste controverse. Parintii care refuza imunizarea copiilor s-au revoltat cand au aflat ce risca
Proiectul legii vaccinarii starneste mari controverse la doar o zi dupa ce a fost pus in dezbatere. Parintii care refuza sa isi imunizeze copiii sunt revoltati ca se pune chiar problema condamnarii lor la inchisoare.
Documentul nu clarifica o serie de lucruri cum ar fi etapele care trebuie parcurse inainte ca statul sa ia aceasta masura drastica.
Vaccinarea obligatorie este privita cu revolta de parintii ai caror copii au probleme medicale, precum epilepsie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adele Chirica: “Copiii cu probleme neurologice… sa nu ne lase la voia intamplarii, pe mana medicilor care nu sunt informatii... la epilepsie in urma unui vaccin copilul poate avea o criza epileptica”
Alti parinti, ai caror copii sunt sanatosi, se tem de reactiile adverse care pot aparea in urma vaccinarii.
Mama: ''Sunt mamica unui baietel de 1 an. Am facut la 2,4,6 luni vaccinul HEXAVALENT. Stupoare la 4 luni cand i-am facut Rotarix-ul copilul a facut o oribila dermatita atopica cu care ne luptam si acum''
Mama: ''Eu am facut vaccinul ROR si tot am facut oreion. Asa ca m-am decis sa nu ii fac vaccinuri bebelusei mele. Reactia pe care am primit-o de la medici a fost:"cum adica sa nu ii faci?! e obligatoriu! vrei sa moara?!"
Specialistii nu neaga ca pot aparea reactii adverse la fel ca in cazul altor medicamente pe care o persoana le ia de-a lungul vietii. Spun insa ca aceste cazuri sunt rare si ca este important ca un copil sa fie imunizat.
Potrivit proiectului statul urmareste fiecare nou nascut si se asigura ca este vaccinat. Primul prag de control apare la un an si jumatate, cand copilul poate ajunge la cresa. Daca pana atunci nu a fost imunizat este sesizata protectia copilului.
Al doilea prag, are loc la 3 ani, cand cei mai multi merg la gradinita. Ei sunt primiti in colectivitate insa parintii trebuie sa ii vaccineze in termen de un an. In caz contrar li se intocmeste adultilor dosar penal.
Autortiatile considera ca daca nu iti vaccinezi copilul ii pui in primejdie grava dezvoltarea fizica si intelectuala, adica te-ai face vinovat rele tratamente aplicate minorului. Aceasta este insa o infractiune pe care doar parchetul o poate cerceta.
In acest timp, in care procuorrul face o ancheta, copilul va merge mai departe la scoala si gradinita.
Toate aceste etape au un numitor comun. Se vor infiinta comisii in Bucuresti dar si in judete iar mediciI si psihologii vor incerca sa le vorbeasca parintilor despre beneficiile vaccinarii. Aceste discutii ar putea dezamorsa conflictul dintre parinte si stat.
Vaccinarea in Romania este in regres si astfel a aparut o epidemiei de rujeola. Pe langa refuzul unor parinti, mii copii nu au putut fi imunizati pentru ca vaccinul ROR nu este gaseste.
Proiectul de lege incearca sa previna astfel de sincope, impunand ministerului sanatatii sa faca stocuri pentru 2 ani.