Lecții de protecție împotriva gripei. De ce e greșit să tușim cu mâna la gură


Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 19:46
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 18:11
Categorie: Stiri Sanatate

Medicii ne spun cât se poate de apăsat că cea mai eficientă metodă de a ne proteja de gripă, pe lângă vaccin, este să respectăm regulile simple de igienă. Sunt soluții care nu omoară virusul, dar creează o barieră în calea infecției. 

Deși suntem convinși că știm să ne suflăm nasul ori să ne spălăm pe mâini, veți vedea că una e practica, alta e teoria. Inclusiv atunci când folosim o mască igienică trebuie să respectăm anumite reguli.

Prima lecție, aceeași indiferent de vârstă: suflatul și curățarea nasului.

Cum ținem gura când suflăm nasul? Puțin întredeschisă, astfel încât presiunea să fie moderată. Cei care suflă puternic, cu gura închisă, riscă o hemoragie oculară.

Lecția a doua: tusea și strănutul. Obligatoriu în șervețel sau în cot. Altfel, picăturile infectate ajung la 3 metri distanță.

Stropii de salivă ai bolnavului, micro picăturile Flugge sunt purtători de floră patogenă. Dar ce faci când este captiv la o coadă sau în lift, iar cel de lângă tine e pe punctul să strănute? Te întorci imediat cu spatele și adopți conduita broaștei țestoase: capul ascuns cât mai adânc în gulerul hainei și acoperi nasul și gură cu eșarfa sau fularul.

Când veniți de afară, dacă ați dat mâna cu cineva sau ați atins clanțe ori întrerupătoare străine, nu vă frecați la ochi!

Lecția a treia: spălatul pe mâini cu apă călduță și săpun. Spălarea se face cel puțin 30 de secunde, fiecare deget în parte, unghiile prin mișcări circulare. Este aceeași tehnică folosită de chirurgi. Nu uitați încheieturile și clătiți energic. La final, robinetul nu mai trebuie atins. Nu mai atingem cu degetele, pentru că trebuie să fie curate.

Nu va ștergeți la comun pe prosoape textile, ci pe unele de hârtie.

Lecția a patra: masca igienică.

Pericolul de contaminare persistă până când masca, purtată peste nas și până sub barbie, este îndepărtată corect. Desprindeți sau rupeți elasticul sau șiretul dintr-o singură parte. Apucați masca de centru, fără să expuneți partea interioară și împachetați-o într-o pungă. Abia după câteva ore microorganismele reținute de filtru se vor inactivă.

Nu uitați că măștile sunt de uz personal. Nu le împrumutați! Schimbați-le când se umezesc, altfel, în loc să ofere protecție, devin pepinieră pentru bacterii. La Teatrul Dramatic din Galați, conducerea a decis ca toți angajații să poarte măști, când intră în contact cu publicul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO