Dezastrul din spitale, care nu au apă și săpun la baie. ”Microbul nu sare pe oameni”


Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 21:28
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 18:04
Categorie: Stiri Sanatate

În plină epidemie de gripă, cu 63 de morţi, unele dintre cele mai importante spitale ale ţării sunt departe de standardele minime de igienă, impuse de Ministerul Sănătăţii.

Săpunul şi hârtia igienică lipsesc din toaletele folosite de pacienţi, iar în camerele de gardă, unde se strâng cei care prezintă simptome de gripă, poate intra oricine fără mască de protecţie. Nici personalul nu respectă în totalitate regulile. Degeaba au fost restricţionate vizitele dacă asistentele merg pe afară cu papucii de spital. Ministrul Sănătăţii anunţă că va face controale, iar cei în culpă vor fi amendaţi.

Intrarea la camera de gardă de medicină internă a Spitalului Colentina, din Capitală, începe cu un filtru, aşa cum ar fi normal.

Toţi vizitatorii sunt rugaţi să poarte botoşei de unică folosinţă, măşti şi nu în ultimul rând să îşi dezinfecteze mâinile. Dincolo de acest filtru apar însă problemele. Unele uși nu mai au mâner, iar oamenii trebuie să tragă de o pungă atașată.

Este greu de crezut, dar aşa arată toaleta unui spital din Capitală. În plus, nu există urmă de hârtie igienică sau de săpun.

La acelaşi spital, la camera de gardă pentru chirurgie nu sunt măşti de protecţie.

Spitalul Colentina aparţine de Primăria Capitalei. Chiar joi, Gabriela Firea a dat asigurări că totul este în regulă.

Mergem şi la Spitalul de boli infecţioase Matei Balş, unde merg cei care se tem că au luat gripă. Oricine poate intra printre bolnavi, fără ca cineva să îi ceară să poarte mască. Printre pacienţii care tuşesc, doar câţiva şi-au luat măsuri de protecţie.

Regulile impuse de Ministerul Sănătăţii în timp de epidemie nu sunt respectate nici de toate cadrele medicale.

Chiar două infirmiere ne arată cât de uşor le încălcă. Acestea mergeau prin curte cu papucii de spital.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Asta este inadmisibil. Atunci şeful de secţie este direct răspunzător de acest aspect. Cei care aşteaptă în unităţile de primiri urgențe trebuie să primească acel echipament de protecţie şi inevitabil masca."

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balş: "În primul rând, regretăm că aceste lucruri s-au întâmplat şi mulţumim că ne-aţi atras atenţia. În mod normal există o persoană care împarte măşti tuturor. De ce nu a fost în acele momente, o să cercetăm şi o să aflăm. Managementul spitalului lucrează la remedierea acestor neajunsuri."

Probleme am găsit şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Şi aici masca de protecţie printre pacienţii care aşteptau la camera de gardă este opţională.

Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca: ”Noi încercăm să le explicăm fiecărora dintre ei că trebuie să le poarte, dar până la urma asta depinde, totuşi, de fiecare pentru că unii le iau şi le aruncă imediat."

Tot aici, la toaleta din ambulatoriu, lipsesc hârtia igienică şi săpunul.

Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca: ”Materialele sanitare există în magazia spitalului şi ar fi trebuit să fie acolo.”

Din păcate, astfel de scene se petrec peste tot în ţară. Iată reacţia uluitoare a unui cadru medical de la cel mai mare spital de Urgenţă din Craiova.

" Există soluţie de dezinfectat aici?
- Nu, de ce?
- Să ne dezinfectăm.
- Nu va mai dezinfectaţi că noi stăm aici toată ziua şi nu ne mai îmbolnăvim şi pe noi şuflă toţi bolnavii. Staţi liniştită că nu e chiar aşa microbul, nu sare pe oameni."

Inconştiența unora pune însă vieţile altora în pericol. Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi făcute controale încrucişate în spitale, iar cei în culpă vor fi amendaţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Numărul deceselor provocate de gripă a crescut la 63. Victimele nu erau vaccinate
14 școli din București rămân închise din cauza gripei. „Personalul s-a mobilizat intens”
VIDEO PROTVPLUS.RO