Lectia de prim ajutor: cum salvam o persoana care s-a intoxicat grav

×
Codul embed a fost copiat

Astazi invatam cum putem salva viata unei persoane care s-a intoxicat grav. Ciupercile, medicamentele, substantele chimice sau fumul - toate pot compromite definitiv sanatatea, daca nu intervenim la timp.

Ca sa va dati seama despre ce fel de intoxicatie este vorba, trebuie sa fiti atenti la orice indiciu. In cazul ingestiilor, adica a inghitirii, pot sa fie urme de substante pe fata si pe gura pacientului. Daca are urme pe piele, poate fi vorba despre o intoxicatie prin absorbtie.

Intepaturile de ac pot trada injectarea, iar o respiratie defectuoasa trebuie sa ne duca cu gandul ca victima a inhalat o substanta toxica.

Un lucru extrem de important pentru siguranta salvatorului: daca sunteti de parere ca locul este nesigur, daca miroase suspect, atunci stati la distanta si apelati serviciile specializate de urgenta.

In cazul intoxicatiilor prin ingerare, mai mult de 80% din numarul de intoxicatii sunt cauzate de ingestia unor substante chimice, medicamente sau alimente.

Citește și
Lectia de prim ajutor
Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Simptomele sunt comune: greata, voma, diaree, dureri abdominale. In unele cazuri, pacientii se confrunta cu o halena neobisnuita, adica un miros foarte urat al aerului expirat.

Inainte de a trata o persoana care a ingearat un agent toxic, incercam sa ne dam seama despre ce substanta este vorba. Putem sa cautam in jurul lui ambalaje de sticlute goale, flacoane cu medicamente sau folii. Ele trebuie duse la spital, impreuna cu pacientul, pentru ca doctorii sa dea un antidot tintit.

Dar pana ajungem la spital mai exista cateva lucruri pe care putem sa le face.

Daca pacientul este constient, putem sa incercam sa ii dam sa bea multa apa. Majoritatea agentilor toxici pot fi diluati in acest fel.

O a doua masura ar fi inducerea vomei, daca stim ca ingestia a avut loc cu mai putin de o ora inainte de gasirea pacientului si numai daca acesta este perfect constient.

Este important sa nu faceti pacientul sa vomite daca stiti ca a luat o doza de acid puternic (acid de baterie sau substante de curatenie) sau baze puternice (gaz lampant sau amoniac). In aceste cazuri, voma poate provoca arsuri chimice suplimentare.

Ce putem face in cazul in care pacientul este inconstient?
Protectia personala este deosebit de importanta. Evaluarea nivelului de constienta si a functiilor vitale: respiratie si puls.

In cazul stopului cardiorespirator, la efectuarea ventilatiilor gura la gura se evita contactul direct dintre gura salvatorului si gura pacientului. Se poate folosi o bucata de tifon.

In cazul intoxicatiei cu acizi nu se administreaza nici lapte, nici uleiuri, cel mult apa, care este singura care poate dilua agentul toxic.

O alta intoxicatie de cele mai multe ori colectiva si de obicei accidentala este cea cu monoxid de carbon. Apare frecvent in locuintele unde sunt probleme cu evacuarea gazelor, cu spatii insuficient ventilate sau inchise.

Formele usoare de intoxicatie cu CO prezinta simptome asemanatoare racelii sau gripei. Asa ca daca gasiti mai multi pacienti ce prezinta aceste semne, mai ales daca e iarna, puteti sa-i scoateti afara din cladire, la aer.

La o intoxicatie severa cu CO pacienti incep sa prezinte astenie, cefalee, ameteli, greturi, varsaturi, pierderea constientei pana la coma, aspect visiniu al pielii.

Subliniem ca mai ales in acest caz este foarte importanta siguranta salvatorului. Daca credeti ca sunteti in pericol, atunci stati departe de locul acela si chemati urgent ajutoare specializate.

Daca insa locul este sigur si reusiti sa scoateti victima din mediul toxic, atunci puteti face evaluarea functiilor vitale: respiratie si puls. Daca pacientul este inconstient, asezati-l in pozitia laterala de siguranta si monitorizati-l pana la venirea echipei medicale.

Trebuie sa vorbim si despre muscaturile sau intepaturile de insecte, care sunt tot niste intoxicatii prin injectare. Daca o persoana este intepata de un roi de albine si este alergica la aceste intepaturi, exista riscul sa-si piarda cunostinta si chiar sa dezvolte un soc anafilactic.

Primele semne ale unei intoxicatii prin muscatura de insecta sunt inflamatiile sau umflaturile la nivelul zonei, roseata in jurul intepaturii, mancarime.

Ce trebuie sa facem cand observam aceste lucruri? In primul rand, acea persoana trebuie sa stea linistita, nemiscata, pentru ca acest lucru ajuta la incetinirea imprastierii otravii in organism.

Daca avem la indemana, putem pune pungi de gheata pe locul intepaturii. Apoi solicitam sprijin medical si monitorizam functiile vitale, pentru ca daca este vorba de o persoana alergica, aceasta poate intra in soc anafilacic si se poate ajunge la stop cardiorespirator.

Si atunci facem resuscitarea cardio respiratorie pe care am invatat-o intr-unul din episoadele anterioare si pe care o gasiti si pe site-ul nostru, lectiadeprimajutor.ro.

Ce facem cand suntem muscati de un sarpe sau gasim pe cineva in aceasta situatie?

In principiu sunt cam aceleasi masuri ca si la intepaturile de insecte: trebuie sa calmam pacientul, sa spalam locul cu apa si sapun pentru ca trebuie dezinfectat, membrul afectat se tine intr-o pozitie mai jos decat corpul, punem si pungi de gheata daca avem si putem aplica un garou, dar nu foarte strans, astfel incat sa incapa un deget sub el.

Exista un mit popular, conform caruia se poate taia cu un briceag sau cutit in locul muscaturii, pentru a incerca eliminarea veninului. Aceasta procedura este absolut interzisa! Putem sa facem mai mult rau: aceasta incizie poate accelera timpul de patrundere a veninului in organism.

Cel mai bun tratament este antidotul pe care pacientul il va primi intr-o unitate medicala, asa ca cel mai bine este sa asteptam ajutorul specializat.

Pe site-ul lectiadeprimajutor.ro veti gasi informatii despre alte tipuri de intoxicatii si masurile de salvare recomandate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci cand una sau mai multe artere coronare se blocheaza complet. In acest caz portiunea de muschi cardiac irigata de aceasta artera nu mai este oxigenata si moare.

Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca
Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca

Este una dintre marile urgente cu care ne putem intalni si care netratata poate fi fatala. Sufocarea este de obicei cauzata de mancare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales in cazul copiilor.

Lectia de prim ajutor. Ce este de facut atunci cand gasim o persoana in stare de inconstienta
Lectia de prim ajutor. Ce este de facut atunci cand gasim o persoana in stare de inconstienta

"Fa totul pentru viata! Acorda primul ajutor!" Informatia poate face diferenta intre viata si moarte atunci cand esti pus in situatia de a acorda primul ajutor.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.