Lectia de prim ajutor. Ce este de facut atunci cand gasim o persoana in stare de inconstienta
"Fa totul pentru viata! Acorda primul ajutor!" Informatia poate face diferenta intre viata si moarte atunci cand esti pus in situatia de a acorda primul ajutor.
De aceasta data, Dragos Bucurenci si Dana Rogoz ne invata la "Lectia de prim ajutor" ce este de facut in cazul in care intalnim o persoana inconstienta, dar care prezinta semne vitale, adica respira si are puls.
Mai intai, trebuie sa evaluam starea unui pacient gasit pe jos. Daca raspunde sau se misca la comenzi precum "Deschideti ochii", persoana este constienta. In aceasta situatie, o lasam in pozitia in care a fost gasita. Apoi, solicitam ajutor calificat la 112. In situatia in care persoana nu raspunde, nu are nicio reactie, atunci il consideram inconstient si nu ne ramane decat sa apelam tot la serviciul de urgenta 112.
"Pacientii inconstienti, care respira si au puls si care nu au suferit niciun traumatism vizibil, trebuie asezati in pozitia laterala de siguranta pentru a pastra libere caile aeriene", explica Dana Rogoz.
Pozitia laterala de securitate permite protejarea cailor respiratorii ale pacientului, nu exista riscul ca sangele sa fie inhalat, iar pe de alta parte, pozitia impiedica o cadere a limbii in spate si obstruarea laringelui care ar rezulta de aici. Aceste manevre trebuie sa fie realizate cu delicatete, sustinand capul victimei pentru a nu agrava eventualele leziuni cervicale.
Sunt doar cativa pasi ce trebuie urmati pentru a salva viata oricui.
Primul pas: eliberati caile respiratorii prin ridicarea barbiei si hiperextensia capului.
Puneti una dintre maini pe fruntea pacientului si apasati usor. In acelasi timp, cu doua degete de la mana cealalta ridicati barbia victimei. Astfel, limba se ridica si elibereaza caile aeriene. Apoi eliberati gatul de eventualele haine stranse. Nu uitati sa indepartati orice cauza de obstructie evidenta din gura, precum dantura rupta, proteze dentare rupte, saliva, sange.
Odata eliberate caile aeriene, trebuie vazut daca victima respira.
"Cum facem acest lucru? Ne aplecam asupra victimei cu fata catre piept si ascultam la nivelul gurii zgomotele respiratorii. In acelasi timp, ne dam seama daca persoana inspira si expira apropiind obrazul de nasul si gura acesteia. In plus, observam cu atentie miscarile pieptului. Pentru a decide daca victima respira sau nu, trebuie sa ascultam, sa simtim si sa vedem in acelasi timp, pret de minimum 5-10 secunde", sunt recomandarile medicului.
In a treia etapa, cei care acorda primul ajutor trebuie sa vada daca victima are puls.
"Pulsul se poate simti cel mai bine pe artera carotida, care este situata in santul format de unul din muschii gatului si marul lui Adam. Degetele aratator si mijlociu localizeaza marul lui Adam si vor aluneca lateral pe gat pana se simte bataia in varful acestora. Pulsul poate fi palpat pe ambele parti ale gatului, dar niciodata in acelasi timp. Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, de asemenea timp de 5-10 secunde", este recomandarea medicului.
In cazul in care victima respira si are puls, dar este inconstienta, o vom aseza in pozitia laterala de siguranta.
"Vom controla daca am eliberat caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Apoi asezam bratul cel mai apropiat de noi in unghi drept fata de corp, iar antebratul se indoaie in sus. Vom trece celalalt brat al victimei peste piept, spre noi, asezand dosul palmei pe obrazul victimei. Se ridica genunchiul opus noua, tragandu-l in sus si mentinand piciorul pe pamant. Cu o mana vom prinde umarul opus, iar cu cealalta mana genunchiul pacientului. Il vom intoarce lateral spre noi si ne asiguram ca se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjam capul in hiperextensie si deschidem gura", ne mai spune medicul.
Nu ratati urmatoarea "Lectie de prim ajutor", cand Dragos Bucurenci si Dana Rogoz ne vor vorbi despre cum putem interveni in cazul unei persoane care s-a inecat cu un corp strain.