Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca
Este una dintre marile urgente cu care ne putem intalni si care netratata poate fi fatala. Sufocarea este de obicei cauzata de mancare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales in cazul copiilor.
Primul semn care ar trebui sa ne alerteze ca o persoana se sufoca este ca aceasta isi duce mainile la gat. Sunt 2 feluri de obstructie a cailor aeriene: usoara si severa.
In cazul in care avem de a face cu o blocare incompleta, usoara, victima este constienta, se apleaca in fata, tuseste eficient si prezinta respiratie suieratoare intre accesele de tuse.
In acest caz, este important sa o incurajati sa tuseasca fara interveniti in niciun fel.
In aceasta etapa, este chiar contra-indicat sa-l bateti pe spate, asa cum fac cei mai toti dintre noi in astfel de situatii. Situatia devine foarte grava daca victima nu reuseste sa faca singura dezobstructia.
Cum recunoastem asta? Victima nu mai poate poate vorbi, tusi sau respira, incepe sa transpire abundent, iar culoarea tegumentului devine albastruie. Asta inseamna ca obstructia a devenit totala si trebuie sai acordam imediat primul ajutor pentru ca altfel ii poate fi fatala.
Asa ca apelam la metoda Heimlich. Cum facem asta
Apropiati-va de victima din spate, cuprindeti-o pe sub brate, indepartati picioarele si aplicati-i lovituri interscapulare, adica pe spate.
Daca dupa 4-5 incercari nu ati reusit sa-I eliberati caile aeriene, asezati o mana la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor, sub stern.
Cu cealalta mana prindeti mana inclestata si faceti miscari bruste inauntru si in sus. Faceti aceste miscari pana eliberati caile aeriene.
Aceste miscari vor comprima diafragmul care la randul lui va comprima plamanii si presiunea creata in bronhii va arunca corpul strain in cavitatea bubronhii, va arunca corpul strain in cavitatea bucala.
Manevra se poate repeta pana cand obiectul iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.
Ce facem daca victima devine inconstienta
Daca victima devine inconstienta, intindeti-o pe pamant si aplicati aceeasi manevra, incalecand picioarele victimei. Reperati locul, asezand podul palmei la mijlocul distantei dintre ombilic si apendicele xifoid. Asezati cealalta mana peste aceasta si faceti compresiuni cu miscari bruste in adancime si in sus.
Repetati aceste miscari de 4-5 ori dupa care, intorcand capul victimei intr-o parte, verificati daca are in gura bolul alimentar sau corpul strain pe care l-a inhalat.
Daca nu vedem nimic? In caz de insucces repetati manevra Heimlich pana cand caile aeriene vor fi libere.
In cazul unei obstructii aeriene la copii si sugari se aplica alte metode de prim-ajutor. Le puteti gasi pe site-ul nostru: lectiadeprimajutor.ro.
Saptamana viitoare vorbim despre doua dintre cele mai importante tehnici de salvare a unei vieti: ventilatia artificiala si masajul cardiac. Si nu uita: Fa totul pentru viata. Acorda primul ajutor !