La o simplă tuse, părinții își duc copiii la urgențe. Medicii se plâng și că sunt agresivi
Unităţile de primiri urgenţe din ţară sunt asaltate de pacienţii care zilele acestea au fost lipsiţi de ajutorul medicilor de familie.
Cea mai gravă situaţie e la spitalele de copii, căci mulţi părinţi îşi duc copiii la doctor la cel mai mic semn de boală. Medicii avertizează că, din cauza aglomeraţiei, cei mici pot contacta şi alţi viruşi până să intre la consultaţie.
La camera de gardă a spitalului de copii din Braşov se prezintă, de obicei, în medie, 160 de pacienţi pe zi. în această perioadă însă, numărul lor s-a dublat. Medicii îi consultă pe toţi, chiar dacă unii au doar o stare subfebrilă, ce ar putea fi ţinută sub supraveghere acasă.
Medic: ”Aproximativ 20% sunt încadraţi ca şi pacient critic sau urgent, adică cod roşu şi galben, restul de 80% fiind pacienţi non-urgenți sau consulturi.”
Mamă: ”N-are nimica fetiţa, numai tuşeşte şi am venit cu ea la urgenţe. Nu are temperatură, numai tuşeşte.”
Părinţii trebuie să aştepte chiar două, trei ore pentru a ajunge în faţa unui doctor şi, de multe ori, îşi exprimă cu voce ridicată nemulţumirea.
Mamă: ”Se mişcă foarte, foarte greu, ca să intri trebuie să stai o oră şi un pic, după aia încă 2-3 ore ca să aştepţi să-ţi dea un rezultat, nu se poate. Ar trebui să se mişte mai repede şi mai organizat.”
Medic: ”O dată, ne confruntăm cu număr mare de pacienţi şi doi, ne confruntăm cu o agresivitate fără precedent din partea aparţinătorilor, din partea părinţilor.”
Secţia de boli respiratorii a spitalului este arhiplină. Medicii se plâng ca unii copii internaţi aici, cu mama, sunt vizitaţi de un alai prea mare de rude, care nu fac altceva decât să răspândească viruşi în jur.
Şi la camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din București un martor a surprins imagini în care se văd numeroși copii, însoțiți de părinți îngrijorați, care așteaptă să intre în sala de consultaţie.
În perioada sărbătorilor, pacienții nu pot apela la clinicile private și la medicii de familie. De pildă, în București, doar nouă spitale de urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul de Ambulanţă au asigurat de Crăciun asistenţa medicală de urgenţă. Situația se va repeta și în perioada Revelionului.