Intervenţie în premieră în România: o pacientă cu 7 anevrisme cerebrale a primit o nouă șansă la viață
Intervenţie a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgență din Târgu Mureș. O femeie de 54 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce era la un pas să moară în urma unui accident vascular.
Aceasta avea șapte anevrisme cerebrale. Medicii, ajutaţi de un doctor din Budapesta, i-au implantat pacientei două dispozitive speciale, care au oprit producerea unor sângerări. Potrivit statisticilor, din cauza anevrismelor, 35.000 de romani își pierd în fiecare an viața.
Femeia de 54 de ani suferea zilnic de dureri cumplite de cap. Au urmat o serie de investigaţii, iar medicii au descoperit că aceasta are nu mai puţin de şapte anevrisme cerebrale-dilatatii anormale ale arterelor creierului. A ajuns la spital în stare gravă.
Medic: "Pe carotida internă exista aceste 5 modificări vasculare de perete care duc prin subţierea arterei, hemoragia putând fi fatală, aici se văd aceste dilataţii de perete la nivel carotidian, unde ele au fost practic securizate să nu curgă sânge şi să producă hemoragie."
Opratia a durat aproape patru ore, timp în care specialiştii din Târgu Mureş au fost ajutaţi de un coleg venit de la Insitutul de Boli Neurologice din Budapesta. Intervenţia a fost o reuşită, spun medicii, iar pacienta poate acum să uite de durerile de cap.
Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională:
"Am folosit doua dispozitive de deviere sanguină, ultimele cu o tehnologie deosebită, ele împiedicând cel mai puţin trombogene, au fost implantate simultan, au fost tratate în acelaşi sesiune cinci anevrisme. A dat posibilitatea unei recuperări a pacientei. Oricare dintre cele şapte anevrisme putea să genereze la un moment dat hemoragie."
Pacienta va urma o perioadă de recuperare, după care se va putea întoarce la viaţă normală.
Pacienta: "Înainte aveam dureri de cap, zilnic aproape, acum este în regulă, m-am bazat pe domnul doctor, o să mă duc acasă şi o să mă recuperez, o să îmi reiau activitatea şi totul este bine, sper să fie perioada de recuperare cât mai scurtă şi să mă întorc la serviciu."
Numai unul singur din cele două dispozitive care au fost implantate pacientei costa 11.000 de euro. Acestea sunt însă
decontate prin Casă Naţională de Asigurări de Sănătate. Din cauza costurilor mari, însă, exista o listă de aşteptare.
În prezent, 10 romani aşteaptă să fie trataţi de anevrism cerebral. Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel mondial. În ţara noastră, anual, 35 de mii de romani mor din această cauză.
Sursa: Pro TV
Etichete: operatie, sanatate, premiera, accident vascular cerebral, anevrism,
Dată publicare:
09-02-2018 16:57