Alertati-va daca pupilele sunt inegale. Poate fi semnul unor afectiuni grave. Care sunt acestea
Nu ignorati durerea de cap persistenta si repetitiva, dar nici alte semne neurologice. Alertati-va daca va cade pleoapa sau daca pupilele devin inegale.
Cand va uitati in oglinda, acordati atentie si pupilelor. Daca observati ca sunt inegale, mergeti de urgenta la neurolog.
Acesta poate fi semnul unui anevrism cerebral, a glaucomului sau chiar a tumorilor cerebrale. Sa aflam ce recomanda specialistii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E normal ca persoanele cu dioptrii mari sa aiba si pupile inegale. Acest lucru devine evident in cazul ochilor deschisi la culoare.
Dr. Magdalena Cosurba, medic primar neurolog: "Daca e diferenta mare, sigur ca o pupila e mai mare si una mai mica dar omul stie".
Asadar, acest semn nu apare brusc. Poate fi o problema neurologica, daca pupilele devin asimetrice dintr-o data. Se poate ca aceasta manifestare sa fie insotita de un semnal evident. Dar nu e obligatoriu.
Dr. Magdalena Cosurba, medic primar neurolog: "Primul semn de accident vascular este daca omul vede dublu si neclar si totul se intimpla brusc".
La neurolog trebuie sa ajungeti si atunci cand campul vizual se ingusteaza. Si nu numai.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Bolnavul poate da aiba o cadere de pleoapa, spre exemplu, la ochiul drept".
Specialistul va face o tomografie ca sa excluda prezenta tumorilor. In unele cazuri, astfel poate fi diagnosticat un anevrism cerebral inainte de a se rupe. Este vorba despre o zona dilatata a unei artere care iriga creierul. Odata diagnosticat, chiar daca nu s-a rupt, trebuie operat. Nu refuzati operatia de teama ca veti suporta o interventie pe creier.
Dr. Corneliu Toader, medic priamr neurochirurg: "Din punct de vedere chirurgical, tehnic, este mult mai usor sa operezi un anevrism care nu s-a rupt, decat unul care s-a rupt. Bolnavul se poate intoarce dupa 2-3 saptamani la locul lui de munca".
Lasat neoperat, anevrismul poate produce o hemoragie masiva in creier. Apar durerea acuta, greata, varsaturile. Operatia devine o urgenta majora.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Imediat putem sa introducem bolnavul in sala de operatie si sa procedam la o inteventie chirurgicala, adica cliparea anevrismului care exlude acesta formatiune".
Iar medicii va asigura ca, ulterior, nu raman sechele.