Simptomele care trebuie sa va trimita la medic. Ce poate ascunde o durere de cap insotita de greata

Dată publicare: 23-10-2013 14:59
Dată actualizare: 26-10-2013 06:45


Greata si varsaturi insotite de durere de cap – iata simptomele care trebuie sa va aduca de urgenta la neurochirurgie. Aceasta deoarece pot fi semnele accidentului vascular hemoragic.

Dureri de cap, greata, varsaturi - toate aceste simptome combinate reprezinta o urgenta neurochirurgicala.

De cele mai multe ori, medicii diagnosticheaza un accident vascular hemoragic. Acesta nu distruge structura creierului, iar operat rapid nu lasa sechele.

Accidentul vascular cerebral ischemic inseamna de fapt astuparea unui vas de sange care iriga creierul.

Cauza o reprezinte de regula ateroscleroza. Uneori, e o situatie tranzitorie.

"Ce se intampla? Accindentul vascular tranzitoru este curios pe de o parte si pe de alta parte omul trece imediat peste el - poate sa apara o amorteala intr-o mana sau in fata, sau amorteala in picior asta, doar medicul poate sa spuna daca e accident vascular", explica medicul neurolog Mircea Osanu.

Toate aceste situatii trebuie sa va aduca urgent la medic. O alta situatie patologica o reprezinta accidentul vascular hemoragic, adica vasele se rup.

Una dintre cauze o reprezinta malformatiile vasculare din creier si anevrismele, adica zone dilatate ale vaselor. Simptomele difera.

"Bolnavul cu hemoragie subarahnoidiana, chiar daca sangerarea este mare, ea nu distruge substanta nobila, creierul, pentru ca este intre invelisurile creierului. Bolnavul este constient, are dureri mari de cap, are greata, are varsaturi", precizeaza medicul Corneliu Toader.

Nu pierdeti timpul si mergeti la neurochirurgie! Greata si varsatura nu au cauze gastrice. Prin mecanisme fiziologice, sangerarea se va opri. Insa riscul de ruptura nu dispare.

"Marea sansa acestor bolnavi este ca, bine operati, ei se recupereaza absolut complet, nu au deficite neurologice, paralizii", declara Corneliu Toader.

Aceasta doar daca nu pierdeti timpul si ajungeti la medicul specialist.