Internarea nu mai este obligatorie pentru persoanele cu TBC. În ce condiții se vor putea trata acasă
Persoanele diagnosticate cu tuberculoză nu vor mai fi internate obligatoriu în spital.
Ministerul Sănătății a modificat legislația astfel încât pacienții cu TBC pot lua tratamentul acasă, dacă starea lor de sănătate nu este gravă, dacă nu au o formă foarte contagioasă de boală și au posibilitatea să se izoleze.
Inițial, măsura a fost aplicată într-un program pilot de la Institutul Marius Nasta. Acum, a fost extinsă la nivel național.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un bărbat a fost diagnosticat cu tuberculoză în urmă cu câteva luni. Nu avea o formă gravă și a învățat sa ia medicamentele cu ajutorul medicilor de la policlinica TBC, apoi a continuat tratamentul acasă.
Dr. Mădălina Burecu, medic dispensar TBC: „Dozam enzimele de ficat ..încep tratamentul aici testat, câte o pastilă pe rând. Unele au reacții, se poate înroși pielea, cei care știm că sunt alergici stăm cu măsuri de precauție...''
Pacient care a avut TBC: „Marele noroc ca a fost tratamentul ambulatoriu. Se poate întampla oricui. Nu știi când o iei!”
Printr-o tehnică nouă, diagnosticul de tuberculoză poate fi stabilit rapid, astfel încât bolnavii să nu mai aștepte câteva săptămâni până când pot lua tratamentul.
În laboratorul Institutului Marius Nasta se stabiliește diagnosticul de tuberculoză. Probele sunt imediat prelucrate și rezultatul este obtinut în mai puțin de 3 ore. Pe baza acestuia se stabileste tratamentul.
Medicii atrag atenția că doar pare că numărul persoanelor cu TBC a scăzut.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Cifrele au scăzut că au deficit de diagnostic, ca o reticență de a se adresa spitalului. Dacă ne uităm la gravitatea cazurilor, ele sunt mai grave. Ceea ce ne atrage atenția este că în comunitate sunt mai multe cazuri nediagnosticate.”
În același timp, specialiștii din străinătate spun că România are un rol decisiv în ceea ce privește eliminarea tuberculozei din Europa în următorii ani.