Planul Ministerului Sănătății pentru depistarea și tratarea bolnavilor de TBC: "Se ia doar prin aer"
Trei români mor în medie în fiecare zi din cauza tuberculozei, iar România este ţara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți bolnavi de TBC. Grav este că printre victime sunt și copii.
Printr-un program al Ministerului Sănătăţii şi al Institutului Marius Nasta, în următorii 5 ani mai multe caravane cu medici vor străbate țara pentru a-i depista pe cei care suferă de TBC.
În urmă cu 2 luni şi jumătate un bărbat a fost diagnosticat cu tuberculoza. De atunci este internat la Intitutul Marius Nasta.
Stelian Burcică, pacient: Slăbeam, nu mai aveam poftă de mâncare, oboseam.
Reporter: Cât timp au durat simptomele astea?
Stelian Burcică: Vreo 2 luni. Am dat zi după zi şi am zis că îmi trece.
Tot la începutul anului a aflat şi Florin că e bolnav.
Anghel Florin, pacient: ''Se ia doar prin aer... poţi să o iei din autobuz, din troleibuz, de la coadă'.
Dintre toate bolile infecţioase, tuberculoza omoară cei mai mulţi oameni. În fiecare an aproape 10.000 de români se îmbolnăvesc de TBC, iar 1100 mor. Pe harta Europei, România este ţara cu cele mai multe cazuri, urmată de Polonia, Marea Britanie şi Germania.
Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog: ''Este o boală contagioasă care se transmite prin picăturile de salivă, prin tuse, uneori şi prin particulele de salivă care se depun pe suprafeţe. Orice persoana care tuşeşte este o o posibilă sursă de contagiune pentru cei din jur."
Raportul Global pentru Tuberculoză al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în 15 ani, 49 de milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic efectiv şi tratament. Ministerul Sănătăţii vrea să reducă numărul bolnavilor şi a lansat programul de screening al tuberculozei.
Patru astfel de caravane vor fi achiziţionate şi trimise în zonele defavorizate şi în penitenciare în vederea depistării persoanleor care suferă de tuberculoză. În fiecare dintre ele se vor putea face consultaţii, teste de salivă şi radiografii pulmonare. 560 de medici şi asistentele vor fi instruiţi şi trimişi în teren pentru a efectua screeningul.
Medicii vor să consulte peste 75 de mii de persoane.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: "Caravanele acestea sunt instrumente noi de diagnostic, au fost şi în urmă cu mai mulţi ani. Vor fi dotate cu aparatură de laborator prin care doagnosticul se dă în 2 ore...cei diagnosticați vor fi internaţi".
Tratamentul pentru tuberculoză durează cel puţin 6 luni, iar in cazurile complicate de tuberculoză multidrog rezistența se poate ajunge şi la 3 ani. Costurile pentru pacient se pot ridica la 10-15.000 de euro pe lună.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!