Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccinuri în doi ani. De câți bani e nevoie
75 de milioane de euro, aceasta este investiţia pe care autorităţile ar trebui să o facă în următorii 3 ani în ''Institutul Cantacuzino'', pentru a putea reîncepe producţia de vaccinuri.
Iar primele seruri ar urma să fie gata în doi ani. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării, în subordinea căruia va trece Institutul, după spusele premierului. Însă nu este nevoie doar de investiţii în consolidarea clădirii şi în aparatura. Cei mai mulţi dintre angajaţi au plecat, iar autorităţile trebuie să găsească noi specialişti.
Finanţarea de 25 de milioane de euro anual necesară pentru reluarea producţiei la Institutul Cantacuzino există, spune ministrul Apărării, Adrian Tutuianu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„De la bugetul statului, cu titlu de subvenţie, există şi o componentă de venituri proprii - că au nişte contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuţie informală cu ministrul Cercetării, la sfârşitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar faţă de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare”, a explicat ministrul Apărării.
10 zile le-a dat ministrul Apărării specialiştilor din MApN pentru a pune la punct un proiect de act normativ şi o analiză la zi a necesitaţilor din Institut.
În prezent Institutul Canatcuzino nu mai deţine nicio autorizaţie de punere pe piaţă a produselor biologice, deci nu poate produce niciun fel de vaccin. Iar obţinerea unor avize noi şi testarea produselor sunt proceduri de durată. asta înseamnă că vor mai trece câţiva ani până când un vaccin fabricat aici va putea fi pus pe piață.
O soluţie ar fi ca testarea produselor să înceapă înainte de obţinerea tuturor avizelor. Iar primul vaccin care ar putea fi scos pe piaţă este cel gripal, pentru care există resurse.
De cel puţin 5 ani în Institutul Cantacuzino nu mai există linie de producţie. Din 2012 s-a transformat într-un intermediar şi doar a distribuit serurile făcute de alte companii, iar doi ani mai târziu a trecut de la Ministerul Sănătăţii, la cel al Educaţiei şi Cercetării. Anul trecut s-a întors la Sănătate.
Premierul Mihai Tudose crede însă că transformarea în unitate militară este soluţia pentru ca Institutul Cantacuzino să funcţioneze.
În prezent Institutul Cantacuzino are mai puţin de 400 de angajaţi, care în mare parte fac cercetare. Înainte de închiderea liniilor de producţie numărul lor era aproape dublu.