Inflamația cardiacă și vaccinurile anti-COVID. După câte zile ar debuta boala
Unii dintre tinerii și adolescenții americani vaccinați împotriva COVID au suferit inflamații cardiace, dar un studiu derulat în cadrul CDC nu a descoperit o legătură între vaccin și apariția maladiei cardiace.
Specialiștii recomandă însă studii suplimentare.
Într-o declarație din 17 mai, comitetul consultativ al Center Disease Control (echivalentul DSP din SUA n.r.) pentru practicile de imunizare a declarat că a analizat rapoarte conform cărora câțiva tineri vaccinați, în special adolescenți de sex masculin și adulți tineri, au dezvoltat miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac.
Afecțiunea dispare adesea fără complicații și poate fi cauzată de o varietate de viruși, au comunicat reprezentanții grupului de lucru, potrivit publicației „The Guardian”.
Nu au fost raportate mai multe cazuri ca în mod obișnuit la populație, au remarcat cercetătorii, dar membri comitetului au ajuns la concluzia că furnizorii de asistență medicală ar trebui să fie informați cu privire la rapoartele despre „potențialul efect advers”.
Sursa nu a precizat câți oameni au fost afectați, recomandându-se investigații suplimentare.
Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății , a declarat că se știe că, în general, vaccinurile provoacă miocardită și ar fi important să fie extinsă monitorizarea pentru a vedea dacă și vaccinurile anti-COVID o provoacă.
„Este important să ne uităm la raportul risc-beneficiu.Vaccinurile vor fi, fără îndoială, mult mai benefice, depășind acest risc foarte scăzut, dacă este stabilit în mod concludent” a precizat cercetătorul.
CDC a spus că debutul afecțiunii a avut loc de obicei în termen de patru zile de la primirea vaccinurilor de tip mARN. Dr. Amesh Adalja nu a specificat însă ce vaccinuri sunt susceptibile în a provoca boala. SUA au acordat autorizație de urgență pentru două vaccinuri ARNm, Moderna și Pfizer/ BioNTech.
În aprilie, oficialii ministerului sănătății din Israel, au declarat că examinează un număr mic de cazuri de inflamație cardiacă la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, deși nu a tras încă concluzii. Majoritatea cazurilor din Israel au fost raportate în rândul persoanelor cu vârsta de până la 30 de ani. Oficialii CDC au precizat atunci că nu este dovedită o legătură între miocardită și vaccinare.
La acea vreme, Pfizer a comunicat că nu a observat o rată mai mare a afecțiunii decât în mod normal în cazul populației generale și că nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul.
Pfizer și Moderna nu au comentat declarațiile specialiștilor, arată sursa citată
La începutul acestei luni, autoritățile de reglementare americane au extins autorizarea vaccinului Pfizer/ BioNTech la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.