Focar de infectie la spitalul din Timisoara. Bacteria care a ucis un om se ia de pe clante si mobila
Este alerta la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce a fost depistat, un focar de infectie nosocomiala, generat de o bacterie extrem de periculoasa rezistenta la antibiotic.
Un pacient a murit, dupa ce a contactat virusul, dar si din cauza conditiilor deficitare de igiena. Grav este ca cei de la Directia de Sanatate Publica din judet nu au miscat un deget pentru remedierea situatiei si au transmis doar recomandari. In aceste conditii, mai multe persoane, au organizat un protest.
Petru Cosmachi avea 56 de ani si a fost operat acum doua luni de un dublu anevrism cerebral, la sectia de neurochirurgie a spitalului. Operatia a reusit si, pe foaia de externare, medicii au scris ca are doar o infectie cu bacteria Clostridium Difficile.
I-au prescris apoi o reteta cu un antibiotic care sa-i opreasca diareea insa lucrurile au mers din ce in ce mai rau. Dupa doua saptamani, barbatul a ajuns din nou la spital. Era deshidratat si, in scurt timp, s-a stins.
"Cand am fost cu el la urgente mi-au spus ca totul este in regula si m-au trimis la Victor Babes. La 12 ore a murit.", a declarat Carmen Cosmachi, fiica pacientului.
Bacteria, rezistenta la antibiotice, se transmite de la pacientii deja infectati sau prin contactul direct cu lenjeria, mobilierul ori clantele usilor din spital.
"Am avut in primul semestru al acestui an 50 si ceva de pacienti cu aceasta patologie. Este un focar de infectie in spitalul judetean.", spune doctorul Virgil Musta de la spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara.
In ciuda acestei situatii, reprezentantii spitalului spun, senini, ca nu exista nici un pericol, desi nu se stie inca de la ce sectie s-a infectat pacientul decedat si nici nu a fost facuta o ancheta de amploare .
"Am inregistrat din noiembrie pana acum 145 de cazuri, dintre care 15 pacienti au dobandit virusul la noi in spital. Nu am ascuns si nu ascundem ca avem pacienti cu acest virus. Nu este un focar de infectie, oamenii trebuie sa stea linistiti.", a declarat Liana Dacilescu, purtator de cuvant al Spitaului Judetean din Timisoara.
Desi cunosc situatia, cei de la Directia de Sanatate Publica Timis nu fac decat sa trimita...recomandari scrise. Nici o ancheta, nici o concluzie.
"De fiecare data, la fiecare raportare, noi am trimis imediat spre spital recomandarile facute de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.", sustine, Dana Spac, purtatorul de cuvant al DSP Timis.
Copiii barbatului care a murit din cauza bacteriei ucigase au dat in judecata Spitalul Judetean din Timisoara si au depus si o plangere la Colegiul Medicilor. In semn de protest fata de tacerea autoritatilor mai multe persoane au aprins lumanari in fata institutiei sanitare.