Inca o frontiera a stiintei a fost depasita. Cum functioneaza "uterul artificial" conceput pentru bebelusii nascuti prematur
Cercetatorii americani au reusit sa creeze un "uter artificial" conceput pentru a mentine in viata bebelusii nascuti prematur si aflati in stare critica.
Deocamdata a functionat perfect in cazul unor miei plasati in utere artificiale de plastic, imediat dupa efectuarea operatiei de cezariana la un termen echivalent cu 23 de saptamani de sarcina umana. Fetusii de animale s-au dezvoltat normal, devenind miei cu blanita.
In cadrul experimentului pe animale, la doar cateva minute dupa nastere, sase miei au fost inchisi etans in cate un "sac biologic" si conectati la un dispozitiv care le furniza oxigen prin cordonul ombilical. Fetusii s-au hranit cu nutrienti din lichidul cu care erau umplute aceste "utere artificiale".
Are doua componente functionale principale:
- Primul este un sistem circulator, care trece printr-un aparat de oxigen. Asadar, este o conexiune prin vasele sanguine ale cordonului ombilical, care permite fluxul sanguin sa circule in exteriorul fetusului si sa faca schimbul de gaze, la fel cum se petrece pe cale naturala, in placenta.
- A doua componenta este un sac cu un inlocuitor al lichidului aminotic, care permite fetusului sa se hraneasca si sa respire, la fel ca in perioada gestatiei naturale.
In timp ce erau tinuti in sacii transparenti, in unele cazuri chiar si patru saptamani, mieii au parut ca se dezvolta normal. Adica s-au transformat din fetusi de culoare rozalie si lipsiti de piele, in miei obisnuiti cu blanita alba si pufoasa.
Medicii spun ca aceasta abordare revolutionara ar putea sa imbunatateasca radical sansele de supravietuire a bebelusilor nascuti inainte de termen.
Ei nu pot sa respire, sa se hraneasca si sa lupte impotriva infectiilor fara ajutor medical. Dar, in cele doar cateva saptamani cat ar fi tinuti in "uterul artificial", organele s-ar maturiza suficient incat sa sporeasca spectaculos sansele de supravietuire a prematurilor.
Studiul a fost efectuat de o echipa de medici si cercetatori de la spitalul pentru copii din Philadelphia. Chirurgul neonatolog Alan Flake, coordonatorul studiului, spune ca noul sistem ar putea sa actioneze ca un fel de "punte de legatura" intre uterul mamei si lumea exterioara, pentru bebelusii nascutii prematur dupa o sarcina de cel putin 23 de saptamani.