Doar 20% din mamele din Romania isi alapteaza bebelusii in primele 6 luni. Ce ar trebui sa existe in fiecare maternitate
In Romania, doar 20% dintre mame isi alapteaza copiii in primele 6 luni de viata, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca procesul ar trebui sa dureze pana in jurul varstei de 2 ani.
Principalul motiv al acestui fenomen daunator celor mici este in primul rand lipsa de informare corecta. Femeile, mai ales cele aflate la prima sarcina, sunt descurajate de sfaturile contradictorii si de lipsa unor specialisti in maternitati. Meseria de consultant in alaptare nu este recunoscuta de Ministerul Sanatatii, iar putinii care o practica fac voluntariat.
Ramona are doi copii. Dupa prima sarcina nu a avut parte de sfaturi din partea unui specialist in ceea ce priveste alaptarea, asa ca in maternitate i-a oferit copilului si lapte praf.
Ramona Piertea: "Ca o proaspata mamica esti foarte vulnerabila, nu stii pe cine sa crezi si atunci e destul de dificil sa reusesti si cu ajutor specializat sansele sunt mult mai mari."
Andreea este si ea la al doilea copil si de data aceasta a cerut sfaturile unui consultant in alaptare.
Andreea Manea, mamica: "Totul a decurs foarte bine alaptand copilul pana la 2 ani jumate."
Cea care le ofera voluntar indrumari tinerelor mame este medic pediatru, cu certificat international de consultant in alaptare insa, cum meseria nu este recunoscuta de Ministerul Sanatatii, nu poate fi incadrata in schema spitalului.
Magda Muresan, consultant in alaptare: "Sunt foarte multe mamici care plang ca le interzic medicii sa mai alapteze, pentru ca copilul are 10 sau 11 luni si li se spune ca laptele matern nu mai are valoare. Ba are valoare si sapte ani daca alapteaza. "
Asociata PRO MAMA isi doreste ca in Romania sa fie ca si in strainatate si sa existe un consultant in alaptare in fiecare maternitate. Asa ca in 2013 au depus la Ministerul Sanatatii o cerere de recunoastere a meseriei de consultant, deocamdata fara raspuns. Jack Newman, un renumit expert in domeniul alimentatiei naturale, a stat de vorba la Cluj cu mamici din toata tara si le-a explicat importanta alaptarii.
Jack Newman, specialist in alaptare: "Copiii hraniti cu lapte matern sunt mai putin predispusi la infectii, diferite tipuri de cancer, diabet, sunt mai sanatosi cand devin adulti si au nivel mai scazut de colesterol. Mamele care alapteaza au un risc mai mic de cancer la san sau cancer ovarian, diabet."
Conform unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, doua din zece romanece aflate la primul copil renunta la alaptare in mai putin de o luna, din lipsa de informare.