In Romania, pacientii platesc pentru utilizarea angiografului, desi acest lucru este ilegal
Situatie aberanta in spitalele noastre: avem aparatura performanta, dar nu ne putem folosi de ea. Este cazul angiografelor, extrem de utile bolnavilor de inima.
La Ploiesti, pacientii sunt siliti sa plateasca pentru utilizarea acestui dispozitiv, desi acest lucru este complet ilegal intr-un spital de stat. Iar la Brasov, numai 40 de bolnavi - intr-un an intreg! - pot beneficia de aparat.
Angiograful "vede" toate vasele de sange si permite montarea rapida de stenturi sau stimulatoare cardiace.
Ministerul Sanatatii a platit peste un milion de euro pentru fiecare aparat, apoi nu a mai dat bani pentru aceste dispozitive.
Asa ca la Ploiesti, de exemplu, pacientii care nu pot plati sunt practic condamnati.
Pentru o evaluare angiografica, bolnavii trebuie sa plateasca 2.000 de lei, iar pentru montare de stent alti 5.000 de lei.
Medicii spun ca sunt cel putin 4.000 de pacienti la Ploiesti, care ar avea nevoie de angiograf.
Ministerul Sanatatii nu a inclus insa aparatul in programul special pentru cardiologie, prin care s-ar fi platit si dispozitivele.
Pana atunci, cei care nu au bani sa plateasca toate cele necesare interventiei stau pe liste de asteptare, desi bolile lor nu asteapta.
La Brasov, alt drum inchis. Trei oameni au zilnic nevoie de angiograf, adica peste 1.000 pe an.
Dar banii alocati de minister ajung doar... pentru 40 de pacienti anual! Cardiologii fac si aici liste de asteptare.
Aici, spitalul a incercat solutia cu banii jos, ca la Ploiesti. Dar, cum este ilegala, o parte dintre pacientii care au platit interventia si-au recuperat apoi sumele prin procese.