În România, anual 9000 de femei suferă de cancer de sân. Pentru 3000 dintre ele boala e fatală
Statul nu are un program naţional pentru cancerul de sân şi nici nu ştie câte românce suferă de această boală, care ucide anual peste 3 mii de femei în toată lumea.
Revoltător este şi faptul că în timp în străinătate se folosesc terapii inovatoare, la noi lipsesc uneori şi medicamentele clasice. Din această cauza multe paciente se trezesc singure în faţă bolii şi renunţă la tratament.
Cancerul la sân nu mai este o boală incurabilă. Testele ajută la descoperirea timpurile a celulelor maligne, iar tratamentele novative la vindecare. Speranţa de viaţă creşte mai ales pentru pacientele diagnosticate din timp. Asta nu se întâmplă însă în România, unde terapiile folosite sunt învechite şi de multe ori statul nu asigură banii nici pentru ele.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
La noi, chiar şi pentru tratamentele învechite, bolnavele aşteaptă luni de zile aşa că uneori renunţă la luptă.
Iar la nivel naţional nu există o bază de date cu numărul de românce diagnosticate cu cancer la sân.
În România apar anual 9 mii de cazuri noi de cancer la sân. Peste 3 mii dintre ele nu au nicio şansă să fie salvate. Cumplit este că până acum statul nu a dezvoltat un program naţional de screenig astfel încât pacienţii să fie diagnosticaţi din timp şi să aibă o şansă în lupta cu boala cumplită.
Pentru femeile care află că au cancer de sân, speranţa se arată de multe ori peste graniţa, în ţări în care tratamentele novative sunt accesibile bolnavelor.
Boala poate fi tratată, dacă este descoperită din timp. Medicii spun că semnele pot fi recunoscute uşor.
Primele pe lista sunt pliurile, adică modificări ale texturii pielii de pe sâni şi din jurul lor. Apoi gropițele, adică un aspect de coajă de portocală. Urmează îngroşarea ţesutului mamar sau apariţia unor gâlme subcutanate, apariţia unei iritaţii în zona, un mamelon care nu poate fi tras spre exterior, vene care au devenit vizibile pe sâni şi umflarea axilei.
Medicii le recomandă femeilor care au unele din aceste simptome să facă un test de sânge şi o ecografie sau mamografie. Aceste analize pot confirmă existenţa bolii sau le pot linişti, dacă nu au probleme.