Cariile netratate pot duce la cancer sau pot provoca un infarct miocardic. Românii evită mersul la dentist
La o populaţie în care mai mult de jumătate merge la dentist doar când durerea devine insuportabilă, numărul celor care dezvoltă probleme grave de sănătate este în creştere.
Medicii spun că este mult mai ieftin şi mai sănătos pentru oameni să se spele pe dinţi şi să trateze o carie cum apare, decât să cheltuiască zeci de mii de lei că să trateze diabetul, cancerul sau ulcerul.
Statul român asigură tratament stomatologic anual doar pentru câteva mii de români. Alocă în medie, celor 4000 de medici care au contract cu Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, 1600 de lei pe luna, pentru fiecare. Banii ajung pentru tratarea a cel mult 5 carii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În tot acest timp, mai mult de jumătate dintre români merg la dentist doar când durerea devine insuportabilă. Şi statul, şi ei ignoră faptul că problemele dentare netratate provoacă boli grave şi pot duce la moarte.
Florina Dospinescu- medic dentist: "Studii care au dovedit legătură directă între boală parodontală şi bolile cardiovasculare, amintim infarctul sau accidentul cerebral. Pancreasul nu mai funcţionează normal când bacteriile din cavitatea orală îl afectează şi produce insulină în mod necorespunzător şi apare diabetul de tip 2".
"Aţi întâlnit la un pacient un cancer care să fi pornit de la o problema dentară?"
Cătălin Costovici, medic specialist oncolog - Şef secţie Centrul Medical de Diagnostic şi Medicină Preventivă Bucureşti: " Nenumărate chiar. Sunt mulţi pacienţi care îşi neglijează sănătatea în general şi evident cea dentară, cu o grămadă de probleme dentare, cu resturi radiculare, lucrări protetice proaste, învechite. Mai pe înţelesul oricui, un dinte stricat, impropriu spus, un rest radicular, prin iritarea permanentă a mucoasei bucale, a obrazului a limbii, azi aşa, mâine tot aşa, apare o ulceratie care nu se vindecă, iar acea ulceratie e elementul principal care duce la instalarea unei tumori."
Medicii spun că bacteriile nocive care se dezvoltă pentru că dintele se infectează pot provoca un cancer bucal, dar pot ajunge şi la inimă, la creier şi în stomac. În fiecare din aceste locuri pot provoca boli grave.
Pentru oricare dintre acestea, tratamentul costă de sute de ori mai mult decât un consult periodic la stomatolog şi tratarea unui dinte bolnav.
Numai că statul nu are niciun program de prevenţie. Doar unele fundaţii sau organizaţii neguvernamentale încearcă prin forţe proprii să ajute oamenii.
Daniela şi Alina învaţă copiii să se spele corect pe dinţi şi le tratează cariile. Au iniţiat un proiect numit zână Mersiluța şi merg din localitate în localitate cu o maşină transformată în cabinet stomatologic.
Ministerul Sănătăţii spune că nu are bani să educe populaţia să abia dintîi sănătoşi, deşi acest lucru i-ar feri pe oameni de boli grave.