Hackerii pot ataca dispozitivele medicale. Cât de grave ar fi consecințele
Într-o lume dominată de internet și tehnologie, hackerii pot atacă inclusiv dispozitivele medicale. Astfel nu este de mirare că inclusiv stimulatoarele cardiace, care au vulnerabilități în sistemele de operare, se pot transformă în ținte.
Un astfel de exemplu este pace-makerul Allure produs de o firma din Statele Unite, pentru care agenția americană a medicamentelor a emis deja o notificare și a decis rechemarea în fabrică a peste 400 de mii de bucăți. Și la noi în țară sunt astfel de stimulatoare iar producătorul lor a anunțat deja spitalele.
Stimulatorul cardiac Allure produs de St. Jude Medical este vulnerabil în fața unor atacuri ale hackerilor care ar putea prelua controlul asupra dispozitivului.
ȘTEFAN TĂNASE, expert în securitate cibernetică: "Atacatorul obține accesul total la sistemul informatic pe care deviseul e bazat de acolo putând extrage informații confidențiale despre starea de sănătate a pacientului sau scenariul mult mai grav în care setările sunt modificate astfel încât dispozitivul nu va mai funcționa în parametri normali"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stimulatoarele cardiace sunt aparate care ajută inima unui bolnav să funcționeze corect atunci când nu primește suficiente impulsuri electrice.
Dimitrios Lysitsas, medic specialist cardiolog: "Bateria este un dispozitiv foarte complex cu foarte multe mici circuite și are două acțiuni de baza: poate citi ritmul cardiac sau poate trimite impulsuri electrice inimii care are probleme. Trebuie să protejăm întreg dispozitivul de hackeri. În mod normal nu se întâmpla, însă această este o posibilitate, o realitate"
Peste 400 de mii de stimulatoare cardiace produse de St. Jude medical au fost rechemate în SUA. Pacienții nu trebuie să se sperie: este suficient să meargă la medicul care le monitorizează inima și acolo li se va face un update de program, practic un antivirus care apară stimulatorul de hackeri.
Stimulatoarele cardiace Aluure se găsesc și în țara noastră: anul trecut Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a aprobat intrarea acestui stimulator pe piață însă nu au fost încă implantate. Pacienții trebuie să fie atenți ce aleg și dacă aparatul pe care îl vor primi, a fost protejat informatic.
În România nu au fost puse în funcțiune transmițătoare wireless la purtător, care ar putea să faciliteze transmiterea datelor către serverul St. Jude Medical. Astfel, nu există riscul cibernetic de modificare a parametrilor de functionare."
Pe de altă parte, spitalele din țară noastră au fost și ele notificate de producătorul american cu privire la posibile probleme pe care stimulatorul cardiac Allure le poate avea.