Gripa face victime în România. Avertismentul specialiștilor: "E abia începutul"
Începutul însorit de an cu temperaturi nesperate pentru această perioadă vine şi cu o avertizare din partea specialiştilor Centrului European de Control al Bolilor.
Aceştia spun că circulaţia simultană a virusurilor gripale poate duce la îmbolnăviri pe bandă rulantă într-o perioadă scurtă de timp. Iar România nu este ferită de pericole, mai ales că numărul celor care se vaccinează împotriva gripei este cu mult sub media europeană. Până acum doi oameni au murit. Niciunul nu era imunizat.
O femeie de 47 de ani din Buzău a murit la spital, iar testele au arătat că avea gripă.
Adrian Zoican, şef UPU Buzău: ''A fost adusă la UPU prezentând simptome de insuficiență respiratorie, dânsa a afirmat că timp de trei zile a prezentat febră, tuse, dispnee. A fost evaluată, triată şi s-au făcut investigaţiile necesare''.
La fel s-a stins şi un bărbat de 54 de ani din Dâmboviţa.
Niciuna dintre victime nu îşi făcuse vaccinul gripal. În total, până acum, au fost raporatate 177 de cazuri de gripă.
Iar specialiştii avertizează că ar putea fi doar începutul.
Prof. dr. Alexandru Rafila, Societatea Română de Microbiologie: ''Nu s-au înregistrat foarte multe cazuri de infecţii gripale comparativ cu sezonul trecut. Este aceasta circulaţie a virusurilor de tip A şi B simultan, de obicei este secvenţiala, ceea ce poate cauza într-un interval scurt de timp un număr relativ mare de îmbolnăviri''.
Pentru cei consideraţi în categoriile cu risc mare de îmbolnăvire, ministerul Sănătăţii a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser imunizator, iar până la sfârşitul anului au fost vaccinate aproape 1,4 milioane de persoane. Mult prea puţin dacă ne gândim că doar vârstnici sunt peste 3,5 milioane în România, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda o rată de vaccinare de peste 75% a persoanelor care au trecut de 65 de ani''
Atât vaccinul distribuit de ministerul Sănătăţii, cât şi cel contracost din farmacii acoperă toate tipurile de virusuri gripale din acest sezon, spun specialiştii. Problema este că nu sunt doze suficiente.
Dacă totuşi îl găsiţi nu ezitaţi să vă vaccinaţi. De la data injectării durează între 7 şi 14 zile până când apar anticorpii protectori, iar doctorii cred că sezonul gripal s-ar putea prelungi până la începutul lunii aprilie.
Nu în ultimul rând respectați regulile de igienă: spălați va pe mâini cu apă și săpun, purtați masca de unică folosință, stați departe de cei bolnavi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!