De ce platesc romanii mai mult decat restul europenilor pentru aceleasi medicamente. Multi medici refuza sa prescrie generice

Ultima actualizare: 07-06-2016 06:58

Sistemul sanitar romanesc il depaseste pe cel englezesc la preturi, dar nu va ganditi ca si la servicii. Constatarea amara apare in ultimul raport al Curtii de Conturi, la finalul anchetei privind piata farmaceutica din Romania.

Am ajuns sa platim in unele cazuri si cu 80 % mai mult fata de alti europeni, releva cercetarea, contestata insa de multi dintre jucatorii de pe piata medicamentelor. Pe de alta parte, raportul mai dezvaluie ca si medicii ar pune umarul la bunastarea unor producatori, indicandu-le bolnavilor ce si de unde sa cumpere.

Bolnavii romani ar trebui sa cumpere Nexium, de pilda, medicament folosit in boala de reflux gastro-esofagian, din Grecia sau Austria. 51 de lei costa varianta de 10 mg, cu 60% mai putin fata de ce gasim in farmaciile de la noi.

Sortis, pentru reducerea nivelului de grasimi in sange, costa 51 de lei in Romania, fata de doar 14 lei in Slovacia.

Iar Sutent, folosit pentru cancerul renal, costa la noi 10 mii de lei si 8700 in Grecia.

Sunt doar cateva dintre exemplele date in raportul Consiliului Concurentei, care a analizat piata medicamentelor din Romania. Din 2009, pretul tratamentelor ar trebui sa fie aliniat cu cele mai mici preturi folosite in alte 12 tari de referinta. Numai ca un ordin al ministrului Sanatatii de atunci a lasat o portita.

Dan Zaharescu, director asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente: "Nu a fost suficient de clar daca alinierea preturilor se face in fiecare an sau o singura data. Sunt cazuri izolate in care anumite produse, intr-adevar, au un decalaj mare fata de alte preturi din UE."

Adica 6 ani pacientii au platit mult mai mult decat alti europeni pentru acelasi produse. Asta pentru ca ordinul de ministru spunea ca pretul POATE fi redus. Pfizer Romania ne transmisese ca analizeaza in detaliu aceasta cercetare si ca vor colabora cu membrii consiliului in perioada consultarilor, iar AstraZeneca sustine ca nu au existat nereguli din partea companiei, dar si ca in raport nu s-ar tine cont de faptul ca ei au inghetat preturile vreme de 3 ani.

Cu toate ca sunt scumpe, medicamentele si-au gasit mereu cumparatori in detrimentul celor mai ieftine. De ce? Consiliul concurentei crede ca medicii, "cu toate ca sunt constienti ca genericele sunt echivalente din punct de vedere terapeutic cu medicamentele originale, nu poate exista o garantie ca acestia sunt si dispusi sa le prescrie". Asta, intr-un context in care companiile care ofera medicamente originale au activitatea de marketing foarte bine dezvoltata, orientata catre medicii care dau retete. 57% dintre pacientii care merg la farmacie ar avea "lectia invatata".

Farmacist: "Majoritatea pacientilor vin si cer originalul. Pentru ca sunt indrumati de mecic, altii asa au inceput si asa vor sa continue. Sunt putini cei care vor generice. Genericul e acelasi lucru cu originalul, doar ca este mai ieftin. Ce spune medicul e litera de lege."

Iar medicul poate fi influentat prin invitatii la congrese in tari exotice, greu accesibile unui doctor cu 2000 de lei salariul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO