Doctorita Delia Podea a fost arestata preventiv. Detaliile scandaloase in cazul pacientilor-cobai de la Spitalul din Arad
Anchetatorii au facut prima retinere in noul scandal care zguduie din temelii sistemul sanitar romanesc. Este vorba de Delia Podea, care ar fi coordonat studii clinice prin care se testau substante medicamentoase pe pacienti fara ca acestia sa stie.
UPDATE Doctorita Delia Podea a fost arestata preventiv, miercuri seara. Tribunalul Bucuresti a emis mandatul pe numele psihiatrei care facea experimente pe bolnavi fara discernamant si fara sa aiba acordul rudelor, relateaza corespondentul ProTV Ovidiu Oanta.
Detalii scandaloase ies la iveala in cazul experimentelor facute cu medicamente noi, pe bolnavii sectiilor de psihiatrie, de la Arad. Procurorii au descoperit ca o parte din pastile erau expirate, asa ca nimeni nu poate spune,in acest moment, daca ele ar fi facut mai mult rau decat bine.
Coordonatoarea acestor studii, doctorita Delia Podea, ar fi primit, in orice caz, o jumatate de milion de euro.
Zeci de rude ale pacientilor internati in sectia de psihiatrie din Arad au aflat miercuri, de la procurori, ca doctorita Delia Podea i-ar fi inclus fara stirea lor in experimente medicale in care li s-au administrat substante medicamentoase produse in strainatate.
Ruda unui pacient: "A primit ceva medicamente noi, nu stiam in ce folos sunt, ce afecteaza, cum o afecteaza, habar nu aveam."
Ruda unui pacient: "Comportamentul ei a devenit agitat, a inceput sa vorbeasca singura. Doar de cand i s-a schimbat tratamentul. Plus ca i s-a schimbat fara sa stiu eu."
Ruda unui pacient: "S-a simtit rau mami, mi-au spus ca nu pot sa mi-o dea acasa, ca e bolnava rau. Dar nu am stiut de ce. De la tratamentul primit, de la medicamente. Nu stiam de medicamentele pe care le primeste, doar de cele pentru somn."
Procurorii incearca acum sa afle daca aceste complicatii au sau nu legatura cu medicamentele expirate pe care le-au gasit la perchezitii.
Intre probele din dosar se numara si declaratia terifianta a unei paciente din Arad, care a ajuns in stare grava la Spitalul de urgenta din Timisoara. Acolo a aflat ca luni in sir a fost supusa la acest experiment fara sa stie si i s-au administrat substante medicamentoase neomologate. Putin a lipsit ca situatia ei sa fie cu adevarat dramatica.
Procurorii au banuiala ca aceste cazuri din spitalul de la Arad nu sunt singulare. Alte spitale de psihiatrie din tara si din Capitala sunt acum in ancheta. Unii medici psihiatri sunt suspectati ca au falsificat rezultatele acestor experimente.
Comunicatul Parchetului General: "Prin modul deficitar de desfasurare a studiilor clinice ajung sa fie omologate pe piata produse medicale, respectiv medicamente, care nu sunt benefice sanatatii, întrucât nu au fost testate corespunzator."
Agentia Europeana, dar si de cea Agentia Nationala a Medicamentelor sunt deja in stare de alerta dupa declansarea investigatiilor din Romania, iar specialisti recunosc ca ar putea fi vorba despre o frauda fara precedent la noi. Cu atat mai mult cu cat medicamentele pot fi riscante chiar si atunci cand au fost autorizate.
Anca Crupariu, ANM: "Studiile clinice, oricat de riguros ar fi urmarite, oricat de mare ar fi perioada pe care se intind, adevaratul impact al medicamentului cu pacientul apare numai cand medicamentului este pus pe piata. Sunt multi factori care genereaza reactii adverse."
Coordonatoarea experimentului, care ar fi incasat o jumatate de milion de euro de la noua producatori pentru a testa zece substante medicamentoase in tot atatea teste clinice a fost retinuta pentru dare de mita, luare de mita si fals. Delia Podea tocmai se intorsese dintr-un periplu de trei saptamani din Statele Unite ale Americii si a refuzat sa vorbeasca despre experiment motivand ca este epuizata fizic si psihic. Acasa, procurorii i-au gasit 20 de tablouri scumpe pe care i le-au sechestrat pana la finalizarea anchetei.
Sursa: Pro TV
Etichete: medicamente, retinere, studii clinice, testari,
Dată publicare:
01-06-2016 09:44