Un medic de la "Sf. Pantelimon" sustine ca dulapul cu medicamente este in continuare INCUIAT. Reactia Ministerului Sanatatii
Medicul Elena Voicu, de la Spitalul "Sfantul Pantelimon", a sustinut, sambata, ca dulapul cu medicamente din sectia Anestezie Terapie Intensiva a unitatii sanitare este in continuare inchis.
O comisie interna analizeaza situatia privind medicamentele care ar fi fost tinute sub cheie la aceasta sectie si date cu prioritate pacientilor tineri, potrivit News.ro. Iar luni, Ministerul Sanatatii va trimite corpul de control la spitalul Sf. Pantelimon.
"Eu si cu asistentele de tura suntem martore ca, in continuare, dulapul cu medicamente de pe programul AP/ATI este incuiat cu o cheie care nu se stie unde este. Suspendarea sefei de sectie si a asistentei sefe nu a rezolvat absolut nimic. Pe mine ma interesa sa rezolvam aceasta situatie, ca oricare medic sa aiba acces la medicatia oricarui pacient", a declarat dr. Elena Voicu la Digi 24.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Medicul a mai sustinut ca a fost de garda si in noaptea incendiului de la Clubul Colectiv, cand s-a confruntat cu aceeasi situatie.
"In acea noapte, dulapul era inchis cu cheia, iar ea (sefa sectiei ATI - n.r.) suna de acasa si nu a fost prezenta, pot sa va spun ca toti sefii de sectie de la toate specialitatile au venit la spital in acea noapte si s-au implicat, toate specialitatile minus o singura specialitate importanta care este, practic, inima spitalului", a declarat dr. Elena Voicu.
Informatia a fost confirmata si de Jean Chelba, tatal lui Alex Chelba, una dintre victimele din Colectiv.
"Stiu ca in noaptea in care a fost primit Alexandru in sectia ATI acest dulap era inchis. Deci nu au putut cei care erau de garda in perioada respectiva sa folosesc medicamente care poate, necunoscator, zic, eu, am aflat dupa aceeea ca unele erau foarte necesare, nu s-a putut deschide dulapul decat a doua zi, cand a venit sea de sectie cu cheia”, a declarat Jean Chelba la Digi 24.
Medicul Elena Voicu a precizat ca a intocmit un proces-verbal impreuna cu asistentele, in care a scris ca, sambata, dulapul cu medicamente pentru sectia ATI este, in continuare, inchis.
La randul sau, directorul medical al Spitalului "Sfantul Pantelimon", dr. Cristina Gladys Al-Jashi, a declarat ca spitalul deruleaza o ancheta in acest caz.
"Pe de o parte se ocupa de anestezie in blocul operator si pe de alta parte sustinerea functiilor vitale. in cazul acestui sector, de sustinere a functiilor vitale si de terapie intensiva sunt doua tipuri de pacienti: cei care reprezinta o patologie complexa si care, in functie de criteriile care sunt prevazute pot fi inclusi in pacientul critic si pot beneficia de medicatie din programul de care am mentionat, prioritara, si ceilalti pacienti, pentru ca nu toti pacientii din terapie intensiva sunt critici. Avem pacienti in post-operator spre exemplu sau pacienti decompensati si recuperati", a explicat medicul, la Digi 24.
Directorul medical a mai sustinut ca referatele pentru obtinerea medicamentelor au fost intotdeauna aprobate.
"Probabil ca exista, la un moment dat, sau in orice zi, nu pot sa va spun frecventa, pacienti care se incadreaza in aceste criterii de pacient critic si care beneficiaza de aceasta medicatie. Intotdeauna cand s-au facut referate, iar referatul se face de seful de sectie, care pana in data la care s-a emis decizia a fost si seful coorodonator al programului pentru critici, a facut o solicitare, solicitare pe care am aprobat-o. In acel stoc existau medicamente pentru tot spitalul", a precizat Al-Jashi.
Medicul a mai spus ca este in interesul tuturor sa fie clarificata situatia.
"Noi suntem in derularea acestei anchete. Cand o vom termina o sa raspundem punctual la toate intrebarile puse. Este in interesul nostru ca sa clarificam aceasta situtie. Eu lucrez in spitalul acesta de 23 de ani si nu mint, si nu sunt patetica, dar va spun ca este poate prima mea casa pentru ca petrec si zi, si noapte aici si nu o sa permit nimanui sa distruga imaginea acestui spital. Poate ca intr-adevar, medicii muncesc foarte mult si nu au timpul necesar sa discute, dar ar trebui sa discutam pe ficare caz in parte. Spitalul functioneaza din 1972 si eu va garantez ca daca intr-adevar sunt oameni care fac din pasiune aceasta meserie si nu din alte dorinte obscure, spitalul va mai exista mult timp", a declarat directorul medical.
Al Jashi a mai spus ca medicamentele erau la dispozitia coordonatorului de program ATI.
"Aceste medicamente primite pe pacient critic erau la dispozitia coordonatorului de program, care pana acum a fost dr. Laura Constantinescu, si sefa de sectie. Dupa demiterea doamnei doctor a fost numit fostul sef de sectie, care a acceptat ulterior, pe perioada determinata, sa revina pe pozitia de sef de sectie si sa preia si coordonarea acestui program", a declarat directorul medical al spitalului "Sfantul Pantelimon".
Intrebata cat timp a fost inchis acel dulap, ea a raspuns: "Nu stim! Acum suntem in evaluarea acestei situatii. Vorbim cu absolut toti medicii din sectia respectiva, cu asistente, cu infirmiere, cu serviciile conexe (farmacie, contabilitate, achizitii), pentru ca daca vrem sa facem cu adevarat o ancheta serioasa, si asta ne dorim noi, ca sa identificam aceste cauze si sa nu se mai intample niciodata, o sa dureze. Eu vreau sa dureze 2-3 zile. Sper ca in 2-3 zile sa ajung la un rezultat care sa va multumeasca si pe dumneavoastra, dar mai ales pe noi”.
Reactia Ministerului Sanatatii
Modalitatea de predare a cheii de la dulapul in care sunt tinute medicamentele foarte scumpe, aferente programului ATI, pare sa fi fost problema la Spitalul Pantelimon, dar in prezent dulapul este descuiat, iar procedura de predare a cheii si a gestiunii se modifica, astfel incat aceasta sa nu mai fie atributia sefului ATI, ci sa se predea de la medic de garda la medicul de garda care intra in tura, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.
Purtatorul de cuvant al MS a precizat, dupa controlul facut la Spitalul Sfantul Pantelimon, ca in dulapul incuiat erau tinute medicamente care erau foarte scumpe si care sunt prioritatea programului de ATI.
"Acum, modalitatea de predare a acestei chei se pare ca a fost problema. Eu am fost , l-am vazut, dulapul este descuiat, accesul la medicamente e asigurat, iar in momentul acesta, procedura de predare a acestei chei si a intregii gestiuni se modifica, astfel incat sa nu mai fie in atributia sefului de ATI, ci sa fie de la medicul de garda la medicul de garda care preia tura respectiva”, a declarat Laurentiu Colintineanu.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Sfantul Pantelimon, Fiorela Mitoiu, a sustinut insa ca nu au existat medicamente la care sa nu fie acces si nu au existat medicamente incuiate.
"A existat un dulap mare, care intr-adevar era incuiat, si care cuprindea toate medicamentele aflate in acest program si un dulap mai mic, la care exista in permanenta acces care cuprindea aceleasi medicamente, dar in cantitati mai mici, care sa asigure necesarul pe un anumit interval de timp. in momentul in care acest necesar era depasit, atunci, intr-adevar, venea asistenta sef[ si deschidea, pentru a putea fi asigurata medicatia pacientilor. Deci pacientii nu au fost in situatia in care nu au beneficiat de medicamente, in momentul de fata, si lucrul acesta l-au constatat si reprezentantii MS”, a spus purtatorul de cuvant al unitatii medicale.
Aceasta a vorbit, la randul sau, de noua procedura de predare- primire a noii gestiuni, astfel incat sa nu mai existe fractionarea stocului existent.
"De acum incolo va exista un singur dulap care va fi predat de la medic sef de garda la medic sef de garda”, a spus Fiorela Mitoiu, subliniind din nou ca toti pacientii si-au primit medicatia de care aveau nevoie.
Sefa de la ATI, suspendata din functie dupa ce mai multe dezvaluiri scandaloase
Sefa sectiei de terapie intensiva de la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala este suspectata ca dadea medicamente doar bolnavilor care aveau sanse, adica celor mai tineri, lasandu-i pe varstnici in voia sortii. Doctorita a sustinut ca nu sunt suficiente medicamente, insa autoritatile o contrazic. Banii pentru tratarea pacientilor in situatii critice sunt de ajuns.
O fosta angajata a spitalului Pantelimon povesteste cum trata pacientii sefa ATI Laura Constantinescu sau, mai bine spus, cum cenzura tratamentul unora dintre ei.
Fosta angajata: Medicamentele le tinau incuiate sub cheie.
Reporter: Dar le dadeau pacientilor medicamente suficiente?
Fosta angajata: Nu. Spuneau ca nu au.
Reporter: Si ce faceau pacientii?
Fosta angajata: Le cumpararau insotitorii medicamentele in masa.
Reporter: Ati vazut sa fi facut diferente intre pacientii tineri si cei in varsta?
Fosta angajata: Da, da.
Reporter: Ce spunea?
Fosta angajata: "Acesta nu mai e de trait, lasati-l asa. Are varsta, i-ajunge cat a trait."
Reporter: Si ce spuneau sistentele?
Fosta angajata: Uneori, nu ascultau, se gandeau ca si ele au parinti acasa, si eu am mama de 80 de ani si nu as aduce-o in acest spital.
Aceasta poveste este confirmata de pacienti sau cei care au avut rude internate la Pantelimon.
Pacient: "M-a pus sa cumpar medicamente, cand am fost operata de fiere m-a pus sa le cumpar. Mi le-a luat familia. Comprese sterile si nu stiu ce prafuri. Mor oameni multi aici, da, foarte multi."
Oamenii au vorbit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a dezvaluit pe blogul sau modul in care pacientii erau tratati in sectia de terapie intensiva a spitalului Sfantul Pantelimon. Pacientii ar fi fost triati, ca in timpul unui razboi: cu cat erai mai batran, scadeau sansele sa primesti medicamente care sa te ajute. Sefa ATI, Laura Constantinescu, a fost inregistata de un doctor cand explica cine sa primeasca medicamente si cine nu.
Mai mult, in dulapul asistentei sefe au fost gasite sute si mii de fiole si pastile care, in loc sa ajunga la pacienti, erau tinute ascunse, sub cheie. Femeia ar fi explicat ca le dadea doar daca erau urgente. Asadar, in spital exisa posibilitatea tratarii pacientilor, insa dreptul le era refuzat.
Bani exista, spun autoritatile, care vorbesc despre un program national care asigura finantare pentru medicamente, materiale sanitare si reactivi in cazurile urgente, completand astfel finantarea de la Casa de Asigurari care este insuficienta. Pentru anul curent, sunt prevazute sume care depasesc 300 de milioane de lei.
Reporter: In acest program exista si criteriul varstei pacientului?
Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva: Nuuu, exclus. Nu exista asa ceva, are doar criterii medicale.
Reporter: Este posibilitatea ca medicamentele din acest program sa fie tinute sub lacat, de un medic?
Dorel Sandesc: Situatia de la care a pornit aceasta stire este una punctuala. In general, medicamentele sunt medicamente care trebuie puse la dispozitia pacientilor.