Garzile suplimentare facute de medici vor fi platite, de la 1 octombrie. Suma alocata in plus de Guvern
Dupa ce medicii din mai multe spitale au amenintat ca de luni nu mai fac garzi suplimentare, sambata primesc o veste asteptata din partea Ministerului Sanatatii.
Incepand cu 1 octombrie, garzile suplimentare vor fi platite conform bazei salariale din 2016, si nu din 2009, ca pana acum. Cu alte cuvinte, doctorii vor lua mai multi bani, iar timpul de lucru le va fi redus considerabil.
Ministerul Sanatatii a anuntat sambata seara ca medicii vor avea salariile marite, iar plata garzilor suplimentare se va face in functie de baza salariala aprobata la 1 august. In plus, doctorii primesc un spor si la garzile obligatorii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Asa numita „garda obligatorie" va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea. Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.
Sumele pentru aceste cresteri salariale, adica aproape 100 de milioane de lei, vor veni tot din sistemul sanitar.
Decizia a fost luata printre altele dupa ce spitalul Universitar din Bucuresti, unul dintre cele mai mari din tara, anuntase ca situatia este critica, iar medicii nu vor mai asigura garzile suplimentare. Compartimentul de chirugie toracica era primul pe lista.
Florin Chirculescu, seful compartimentului chirurgie toracica Spitalul Universitar Bucuresti: "Noi am facut un studiu si 93 la suta dintre medicii din romania petrec in ziua de garda 33 de ore incotinuu in spital. asta in cinditiile in care dupa 16 ore de munca incontinuu riscul de malpraxis creste de doua ori iar dupa 24 de ore creste de 3 ori"
Modelul de la Spitalul Universitar a fost copiat si de mediicii de la Craiova, Slatina sau Buzau.
Bogdan Tudose, reprezentant Alianta Medicilor: “Ce ne nemultumeste pe noi este ca garzile sunt platite la salariul din 2009 , nu din 2016 .urgentele pot fi redirectionate , catre spitalele de urgenta si care fac garzi, restul probabil vor trebui sa astepte"
Ramane de vazut daca dupa aceste schimbari sindicatele din sanatate si medicii vor semna noile contracte individuale de munca.