De astazi, medicii nu mai pot fi obligati sa faca garzi suplimentare. Crizele care ar putea putea aparea in sistem
De luni, medicii din spitalele de stat nu vor mai fi obligati sa munceasca pana la epuizare in garzi suplimentare, iar daca o vor face, aceste ture se vor baza pe noi contracte de munca si vor fi platite in plus.
Ministerul Sanatatii a negociat toate aceste schimbari cu sindicatele din sanatate, dar in conditiile unei lipse cronice de personal se poate ajunge la situatii-limita si chiar blocaje in anumite sectii.
In camera de garda a Spitalului Universitar din Bucuresti se lucreaza la foc continuu. Ambulantele aduc zeci de pacienti in fiecare zi, iar medicii si asistentele fac fata cu greu numarului mare de solicitari. Sunt si situatii in care doctorii epuizati sunt luati la rost de pacientii satui sa astepte cu orele sa le vina randul.
Medic: ''Unii sunt recalcitranti: toata lumea se considera urgenta, chit ca e o durere de cap."
Medic: ''Noi nu suntem medici, suntem asta, aia, fa-mi, drege-mi, ca la piata. Nu exista respect.''
Reporter: ''Cum va simtiti?"
Medic: "Obositi.''
Reporter: ''Cand o sa iesiti din tura?"
Medic: "Teoretic, peste 24 de ore. Efectiv sa ajungem acasa, ajungi dupa un minim de 6-8 ore in care stai sa rezolvi situatiile care apar peste noapte.''
In spitale lucreza jumatate din personalul medical necesar. Situatia medicilor care fac garzi suplimentare in fiecare luna fara a fi platiti este cunoscuta de multa vreme, insa primele masuri se vor lua de la intai august. Ministerul Sanatatii elimina obligativitatea garzilor, iar cele lucrate vor fi considerate vechime in munca.
Tot de la intai august medicii vor incheia doua contracte de munca: unul va fi pentru 20 de ore de garda obligatorie, platite dupa grila noua de salarizare, iar altul pentru garzi suplimentare, platite la valoarea salariului din 2009.
Viorel Husanu: "Un medic de la Floreasca ajunge sa faca o garda la doua zile. Plasticienilor si neurochirurgilor le este imposibil sa reziste la N operatii in doua zile si sa fie si lucizi.''
Daca nu vor semna al doilea contract de munca individual, dupa ce si-au acoperit cele 20 de ore de garda suplimentara, medicii ar putea refuza sa mai vina in garda. Asistentele si infirmierele care ating norma de lucru inainte de finalul lunii nu vor putea fi obligate sa vina la ore suplimentare. Asadar, personalul medical poate bloca sistemul sanitar fara a intra in greva.
Dr. Circulescu, Spitalul Universitar din Bucuresti: ''Va fi o mare problema cu acoperirea serviciului continuu. Fac 33 de ore la rand nu o data pe an sau pe luna. Una dintre cauzele malpraxisului sunt orele muncite in exces."
Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "As vrea sa asigur pe toata lumea ca facem tot ce se poate, in limitarile actuale, pentru a imbunatati lucrurile in sistemul sanitar."
Discutiile dintre sindicatele din sanatate si minister vor fi reluate saptamana viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, ministerul sanatatii, contract, garzi,
Dată publicare:
01-08-2016 07:21