Fertilitatea masculina, in criza. Studiile stiintifice au aratat ca dieta joaca un rol important
Unul din sase cupluri au probleme in conceperea unui copil iar jumatate dintre cazuri sunt datorate problemelor fiziologice ale barbatilor.
Studiile din ultimii ani au aratat ca situatia se inrautateste, pe masura ce numarul mediu de spermatozoizi scade. Unii dintre experti au avertizat chiar ca fertilitatea masculina trece printr-o criza, informeaza Daily Mail.
Un studiu publicat de un grup de cercetatori francezi in 2013 a concluzionat ca numarul mediu de celule sexuale masculine viabile a scazut cu o treime intre 1989 si 2005, dupa ce au analizat probe de la 26.000 de barbati.
La inceputul studiului, numarul mediu de spermatozoizi per mililitru era de 73,6 milioane, insa a scazut la 49 de milioane, in 2005.
O alta cercetare a aratat ca procentul barbatilor cu un numar de celule sexuale sub 40 de milioane a crescut de la 15% in anii '30, la 40%, in anii 2000.
Implicatiile fiziologice merg mai departe de infertilitate si de stresul psihologc suferit decuplurile fara copii.
Numarul de spermatozoizi este considerat un barometru al starii generale de sanatate si un indiciu al sperantei de viata.
Un studiu danez din 2011 a aratat legatura directa dintre mortalitate si calitatea lichidului seminal. Teoria sustine ca producerea spermei este direct legata de hormonul testosteron, care are rol protector impotriva unor boli.
O alta lucrare stiintifica a aratat ca, atunci cand soarecii masculi au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi, urmasii lor au suferit de probleme de fertilitate.
Cu alte cuvinte, daca mananci prea multe grasimi, copii tai, si chiar nepotii, au sanse mai mari de infertilitate.
Richard Sharpe, profesor de sanatate reproductiva masculina la Edinburgh University, a declarat ca "Una dintre cele mai ingrijoratoare concluzii este ca efectul este epigenetic si pare sa fie transmisibil la generatia urmatoare".