Factorii ce accelerează agravarea stării de sănătate la pacienții infectați cu COVID-19
Pe măsură ce se fac tot mai multe teste, cercetătorii încep să determine care sunt principalii factori ce duc la agravarea stării de sănătate într-un ritm mai rapid pentru pacienţii infectați cu noul coronavirus.
"Este o boală pe care o descoperim pe măsură ce trece timpul” a transmis profesorul Gilles Pialoux, şeful departamentului de boli infecţioase de la spitalul Tenon din Paris.
Potrivit unui studiu postat de BFM TV, printre principalii factori ce duc la agravarea întru-un ritm accelerat a stării de sănătate pentru pacienții infectați cu COVID-19 se numără:
Obezitatea
„Riscul de a fi intubat este dublu - după ajustarea în funcţie de vârstă şi sex - pentru pacienţii care au obezitate severă”, transmite profesorul RMC Olivier Ziegler, endocrinolog şi nutriţionist.
Primele date din registrul naţional publicat de Le Monde, arată că 83% dintre pacienţii cu coronavirus în terapie intensivă sunt supraponderali.
„Riscul (de a dezvolta o patologie severă) creşte cu excesul de greutate şi a obezitatea”, explică profesorul Ziegler.
În Franţa 1,3 milioane de francezi se află într-o situaţie de obezitate severă (indicele de masă corporală mai mare de 35) şi că 600.000 de francezi au acest indice mai mare de 40.
„Au complicaţii cronice care sunt direct legate de importanţa excesului de greutate şi care interferează cu respiraţia”, adaugă profesorul.
Vârsta pacienților infectați
Încă de la începutul acestei pandemii, persoanele în vârstă au prezentat un risc mai mare de a dezvolta complicații severe.
Potrivit punctului de presa publicat pe 2 aprilie de Santé Publique France, între 16 şi 29 martie, 35% dintre persoanele care sunt la terapie intensivă aveau vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani şi 22% peste 75 de ani.
La decesele fără comorbiditate, adică fără prezenţa altor boli, toate persoanele aveau vârsta peste 65 de ani. Vârsta medie a celor internaţi între 1 şi 31 martie a fost de 68 de ani.
Sexul persoanelor infectate
Tot mai mulți cercetători au afirmat în ultimul timp faptul că bărbații sunt mai susceptibili să fie testați pozitiv și au șanse mai mari de deces din cauza noului coronavirus.
Tendința a fost observată pentru prima dată în China, unde o analiză a constatat o rată de deces de 2,8% la bărbați, comparativ cu 1,7% la femei.
Profesorul Pialoux raportează că din 10 persoane, media este de 7 bărbaţi pentru 3 femei internate în terapie intensivă, adică persoane care au dezvoltat o formă severă de COVID-19.
„Probabil există o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este folosită pentru a face să intre virusul în celule”, emite o ipoteză şeful serviciului bolilor infecţioase si tropicale de la spitalul Tenon din Paris.
Existența bolilor cronice
În lista persoanelor cu risc, publicată la mijlocul lunii martie de către guvernul francez figurează pacienţii cu antecedente cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, și pacienții care au au o intervenţie cerebrală sau o intervenţie chirurgicală.
Persoanele cu boală respiratorie cronică sau boala renală cronică la dializă şi bolnavii de cancer aflaţi în tratament, sunt de asemenea expuşi riscului, la fel cum sunt şi diabeticii dependenți de insulină.
De când a început criza COVID-19, diabeticii sunt plasați de către OMS în prima categorie de risc.
Cea mai recentă evaluare epidemiologică publicată de Santé publique France arată că 62% dintre persoanele spitalizate în terapie intensivă sunt cazuri de co-morbiditate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!