Explozie de îmbolnăviri în prima săptămână din 2022, în România. Autoritățile se pregătesc pentru valul 5

Ultima actualizare: 04-01-2022 19:42

România se confruntă cu o explozie de îmbolnăviri încă din prima săptămână a anului. Numărul de infectări cu COVID-19 s-a dublat de luni până marți, când au fost raportate aproape 4 mii de cazuri noi.

Autoritățile vorbesc tot mai des despre un val 5 puternic, cu sute de mii de suferinzi, în cel mai negru scenariu. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și cu managerii de spitale.

În a patra zi din noul an 3.900 de români au aflat că au Covid, de două ori mai multi față de ziua precedentă, când au fost confirmate puțin peste 1750 de cazuri.

În aceste conditii autoritățile sanitare spun că se pregatesc pentru valul 5 al pandemiei, care ar putea veni cu un număr dublu de pacienti față de cel precedent, când am avut în jur de 400 de mii de îmbolnăviri.

La Ministerul Sănătății, ministrul Alexandru Rafila a avut două videoconferințe cu managerii de spitale și cu DSP-urile din țară. În fața unor estimări de sute de îmbolnăviri, autoritățile vor să evite situațiile în care pacienții gravi primeau ajutor în curțile spitalelor și au pus pe hârtie un plan care prevede înfiintarea unor centre de evaluare. Un fel de triaj, astfel încât bolnavii cu forme grave să ajungă în spital, iar cei cu forme ușoare să fie tratați acasă și monitorizati de medicii de familie. În plus, nu vor mai fi spitale dedicate exclusive bolnavilor de Covid.

Pentru noua tulpină Omicron NU există în acest moment o evidență de transmitere comunitară, spun reprezentanții Institutului de Sănătate Publică. Așadar ramane majoritară tulpina Delta.

În urma testelor de laborator din ultima săptămână, doar 92 de cazuri au fost confirmate cu varianta Omicron. Totuși, spun medicii, Omicron rămâne cea mai contagioasă variantă a coronavirusului. Bolnavii tușesc, acuză o stare de oboseală, dureri de cap și de gât și transpiră în special noaptea. Și Organizația Mondială a Sănătății a anuntat că aceasta nouă variantă afectează în special căile respiratorii superioare, față de alte tulpini alte SARS COV 2, care provoacă pneumonie severe.

Medicul Adrian Marinescu: „Omicron vine cu o variantă care se transmite ușor, vom avea număr mare de infecții, dar cel mai probabil procentul celor care vor face forme severe va fi mic. Vor fi și cei care vor ajunge cu forme severe la spital, dar vor fi mici. Procentul este mic, dar procentul mic dintr-un numar mare de infecții, la un moment dat ne va pune probleme și cu paturile de terapie intensivă.”

În plus, medicii vorbesc si de asa numitele cazuri de "Flurona", infectarea simultană cu COVID-19 și gripă. Un astfel de caz a fost depistat inițial în Israel la o persoană nevaccinată, care a născut recent. Au urmat Ungaria si Spania.

Conf univ dr Simin Florescu: „Este îmbolnăvire cu două virusuri. Dacă vorbim de pacienți cu probleme imunologice, poate să crească riscul de dezvoltare a unei forme grave cu unul sau cu altul din cele două virusuri. Este o potențială problemă, însă ca să nu forțăm norocul să ne vaccinăm măcar cu cel de gripă dacă, nu cu SarsCov 2, că este atâta ezitare. Va trebui să tratăm în două direcții pacientul, să aibă două intervenții și chiar pacientul în sine să fie expus la un risc mult mai mare de a dezvolta forme grave, respiratorii, pulmonare.”

Și în centrele de testare, numărul celor care se prezintă aproape că s-a dublat în ultimele zile. La fel se întâmplă și în cabinetele medicilor de familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO