Expertii au decis: implanturile cu silicon sunt sigure, dar expira. Vezi termenul de garantie
Implanturile mamare din silicon sunt sigure, dar trebuie sa fie inlocuite periodic pentru a evita complicatiile care afecteaza cel putin o femeie din cinci. Asta arata un raport publicat, miercuri, de Food and Drug Administration.
"Protezele mamare din silicon nu sunt facute pentru a dura toata viata", afirma expertii de la FDA, dupa ce au efectuat o analiza a informatiilor clinice si stiintifice provenind din dosarele pacientelor care si-au facut astfel de implanturi.
Agentia americana a aprobat comercializarea implanturilor mamare din silicon in noiembrie 2006, pentru femeile in varsta de cel putin 22 de ani, dupa 14 ani de interdictie.
FDA avertizeaza insa in legatura cu cresterea in timp a riscului de aparitie a unor complicatii. In opinia expertilor americani, 20% dintre femeile care au apelat la aceasta operatie din motive strict estetice trebuie sa se opereze din nou dupa 10 ani de la prima procedura chirurgicala.
In aceeasi perioada, riscul de aparitie a complicatiilor creste cu 50% la pacientele care au recurs la chirurgia reparatorie dupa ablatia unui san.
Ce probleme apar?
Complicatiile cel mai des observate constau intr-o intarire a tesuturilor in jurul implantului, tasarea acestor tesuturi, aparitia unor pliuri, unei asimetrii intre cele doua implanturi, a unor dureri, a unor infectii si chiar ruptura sacului cu silicon.
FDA precizeaza insa ca nu a observat nicio crestere a riscului de cancer, nici probleme care sa afecteze aparatul reproductiv.
Agentia americana a preferat sa ramana prudenta, precizand ca este nevoie de studii mai mari, in timp, realizate pe esantioane mai mari.
In 2010, 390.000 de femei americane au recurs la chirurgia mamara, potrivit Asociatiei americane a chirurgilor esteticieni.
Sursa: Pro TV
Etichete: operatii, sani, chirurgie estetica, silicoane, implanturi cu silicon,
Dată publicare:
23-06-2011 12:35