Experiment Stirile ProTV: Ce nu ti-a spus nimeni despre sarea-n bucate si pericolul painii gustoase
Painea noastra cea de toate zilele ne poate aduce in organism o cantitate dubla de sare, fata de cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai ales daca mancam o paine intreaga, asa cum fac multi dintre noi.
Surplusul de sare se explica prin faptul ca pana si standardele nationale sunt neschimbate de ani de zile si fac din paine un aliment extrem de sarat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cererea autoritatilor romane, patronatele din domeniu s-au angajat sa reduca anul acesta 5 % din continutul de sare.
Ideea e buna daca ne gindim ca romanii consuma, in medie, peste 11 grame de sare pe zi, fata de 5, cat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Potrivit medicilor nutritionisti, 30% din cantitatea de sare pe care o mancam zilnic nici macar nu o vedem. Si asta pentru ca este ascunsa in alimentele procesate, cum ar fi branzeturile, mezelurile, muraturile si nu in ultimul rand in paine, principalul aliment de pe masa romanilor.
Statisticile arata ca anual un roman consuma 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe locul al doilea intr-un top european, dupa Ungaria. La polul opus gasim Germania.
In patru decenii de cand practica meseria de brutar, acest domn spune ca a invatat ca o paine cu adevarat savuroasa nu se face doar cu apa, faina si drojdie, ci neaparat si cu sare.
"Parerea mea, ca meserias, painea nu are gust daca nu are sare. Cata sare se pune? Eu lucrez cu 2%"
Cam multa sare, am putea spune, daca luam in calcul chiar si standardele de calitate ale Asociatiei Romane de Standardizare din 1996 care sunt foarte permisive.
"La painea alba un maxim de 1,3%, la painea semialba maxim 1,4, iar la painea neagra si la cea dietetica maxim 1,5%" spune Corina Vacaroiu, biolog laborator analize instrumentale Larex.
Ce inseamna asta la o paine de 1 kilogram:
Aceasta paine alba, de pilda, este facuta dupa standardele romane de calitate. Cantareste un kilogram si are aproximativ 13 grame de sare. Asta inseamna mai mult decat dublul cantitatii maxime zilnice pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-o recomanda.
Asta e cazul fericit in care producatorul a respectat standardul! Altii insa, pumn sare cu pumnul in coca.
Reclamatii nu sint caci piinea e gustoasa si atunci cind e calda merge si una intreaga.
Clinicile de cardiologie sunt insa pline. Sarea in bucate, nepretuita de altfel, devine daunatoare.
Din cauza consumului excesiv de sare, Romania se situeaza pe primele locuri intr-un top european al imbolnavirilor cu peste 3 milioane de cazuri de boli cardiovasculare.
Problema sarii in mancare e una la nivel mondial. Tocmai de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii propune standarde noi: doar 5 grame de sare pe zi, pe care le putem lua din alimentele care au, prin natura lor, in compozitie sodiu.
In meniul unui tanar care nu gateste acasa si mananca pe apucate regasim minimum 15 grame de sare: dimineata, un pahar cu lapte, care aduce in organism un gram de sare. Un pate pana in pranz mai adauga 2-3 grame.
Daca tanarul consuma produse de fast-food, organismul absoarbe cel putin 5 grame, iar daca seara mai mananca niste chipsuri si o pizza, cantitatea consumata depaseste de 3 ori limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Si asta fara sa mai luam in calcul sarea adaugata separat.