Experiment Stirile ProTV: Ce nu ti-a spus nimeni despre sarea-n bucate si pericolul painii gustoase

×
Codul embed a fost copiat

Painea noastra cea de toate zilele ne poate aduce in organism o cantitate dubla de sare, fata de cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai ales daca mancam o paine intreaga, asa cum fac multi dintre noi.

Surplusul de sare se explica prin faptul ca pana si standardele nationale sunt neschimbate de ani de zile si fac din paine un aliment extrem de sarat.

 

La cererea autoritatilor romane, patronatele din domeniu s-au angajat sa reduca anul acesta 5 % din continutul de sare.

Ideea e buna daca ne gindim ca romanii consuma, in medie, peste 11 grame de sare pe zi, fata de 5, cat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Citește și
angajare
Cum sa-ti cauti eficient un job. 7 mituri despre angajare
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Potrivit medicilor nutritionisti, 30% din cantitatea de sare pe care o mancam zilnic nici macar nu o vedem. Si asta pentru ca este ascunsa in alimentele procesate, cum ar fi branzeturile, mezelurile, muraturile si nu in ultimul rand in paine, principalul aliment de pe masa romanilor.

Statisticile arata ca anual un roman consuma 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe locul al doilea intr-un top european, dupa Ungaria. La polul opus gasim Germania.

In patru decenii de cand practica meseria de brutar, acest domn spune ca a invatat ca o paine cu adevarat savuroasa nu se face doar cu apa, faina si drojdie, ci neaparat si cu sare.

"Parerea mea, ca meserias, painea nu are gust daca nu are sare. Cata sare se pune? Eu lucrez cu 2%"

Cam multa sare, am putea spune, daca luam in calcul chiar si standardele de calitate ale Asociatiei Romane de Standardizare din 1996 care sunt foarte permisive.

"La painea alba un maxim de 1,3%, la painea semialba maxim 1,4, iar la painea neagra si la cea dietetica maxim 1,5%" spune Corina Vacaroiu, biolog laborator analize instrumentale Larex.

Ce inseamna asta la o paine de 1 kilogram:

Aceasta paine alba, de pilda, este facuta dupa standardele romane de calitate. Cantareste un kilogram si are aproximativ 13 grame de sare. Asta inseamna mai mult decat dublul cantitatii maxime zilnice pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-o recomanda.

Asta e cazul fericit in care producatorul a respectat standardul! Altii insa, pumn sare cu pumnul in coca.

Reclamatii nu sint caci piinea e gustoasa si atunci cind e calda merge si una intreaga.

Clinicile de cardiologie sunt insa pline. Sarea in bucate, nepretuita de altfel, devine daunatoare.

Din cauza consumului excesiv de sare, Romania se situeaza pe primele locuri intr-un top european al imbolnavirilor cu peste 3 milioane de cazuri de boli cardiovasculare.

Problema sarii in mancare e una la nivel mondial. Tocmai de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii propune standarde noi: doar 5 grame de sare pe zi, pe care le putem lua din alimentele care au, prin natura lor, in compozitie sodiu.

In meniul unui tanar care nu gateste acasa si mananca pe apucate regasim minimum 15 grame de sare: dimineata, un pahar cu lapte, care aduce in organism un gram de sare. Un pate pana in pranz mai adauga 2-3 grame.

Daca tanarul consuma produse de fast-food, organismul absoarbe cel putin 5 grame, iar daca seara mai mananca niste chipsuri si o pizza, cantitatea consumata depaseste de 3 ori limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Si asta fara sa mai luam in calcul sarea adaugata separat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Alimentul pe care toti il consuma zilnic provoaca anual peste 2 milioane de decese in intreaga lume
Alimentul pe care toti il consuma zilnic provoaca anual peste 2 milioane de decese in intreaga lume

Consumul excesiv de sare provoaca aproximativ 2,3 milioane de decese pe plan mondial in fiecare an, punand astfel in umbra pericolele pentru sanatate cauzate de consumul de bauturi carbogazoase.

Cum sa-ti cauti eficient un job. 7 mituri despre angajare
Cum sa-ti cauti eficient un job. 7 mituri despre angajare

Cu totii am auzit ca un CV nu trebuie sa fie mai lung de o pagina ori ca este indicat sa aplici la mai multe anunturi de angajare, pe principiul ca “nu stii niciodata de unde sare iepurele”.

Salbaticiunile padurii sunt invitate la masa. Vanatorii le-au adus hrana pentru doua saptamani
Salbaticiunile padurii sunt invitate la masa. Vanatorii le-au adus hrana pentru doua saptamani

 In codrii dintre Hunedoara si Simeria vanatorii au pornit de cu zori, la treaba si au raspandit sare si porumb pentru animale.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.