Europa, în pragul unei epidemii. În România avem 3 specii de ţânţari periculoşi

Ultimul update: Miercuri 22 August 2018 21:09
Data publicarii: Miercuri 22 August 2018 18:55
Categorie: Sanatate

Invazia ţânţarilor a adus Europa în pragul unei epidemii de boli tropicale. Atenţionarea vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care avertizează că numărul cazurilor de West Nile s-a dublat faţă de anul trecut.

În România, trei oameni au murit, în acest sezon, aşa că ţara noastră, este şi ea pe harta roşie a acestei maladii. Schimbările climatice din ultimii ani, reprezintă un factor important, care favorizează înmulţirea ţânţarilor, iar nepăsarea autorităţilor, face ca oamenii, să devină victime sigure.

Meningita provocată de virusul West Nile a răpus un bărbat de 67 de ani din Iaşi şi un altul de 50 de ani din Constanța. O a treia victimă a fost inregistrata la Galaţi. Cu toţii au fost înţepaţi de ţânţari.

Pe harta Uniunii Europene a pacienţilor cu această infecţie România ocupa locul 4, cu cel puţin 31 de cazuri şi 3 decese. Suntem după Italia, Grecia şi Ungaria. Iar la nivel european 400 de oameni s-au îmbolnăvit, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Virusul tropical s-a mutat în Europa, după ce temperaturile au crescut tot mai mult, la fel şi umiditatea, iar toate acestea au creat un habitat potrivit pentru țânțarii culex, anofel şi tigru.

Simin Florescu, medic primar boli infecțioase: ''Simptomele pot fi de la cele mai banale: febră uşoară, dureri de cap, până la meningoecefalita. Poate duce la moarte...''

Pericolul este mare, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vorbeşte despre o răspândire accelerată a unor boli tropicale provocate de înţepăturile ţânţarilor. Anul acesta a fost mai rău că oricând.

În România întâlnim 3 specii de ţânţari care pot fi periculoşi: culex - responsabil pentru West Nile, anofel, cunoscut şi că ţânţarul malariei şi ţânţarul tigru, responsabil cu febra galbenă, febra denghe sau zika. Cel din urmă era specific ţărilor exotice, dar specialiştii spun că de câţiva ani îl găsim şi la noi.

Dr. Alexandru Vladimirescu: "Factorul uman a făcut posibilă răspândirea lor. Importurile de anvelope uzate care au pe suprafaţa lor ouă de ţânţari tigru au permis să se răspândească din Asia în toată Europa, dar şi importurile de plante exotice, acel lucky bambus pe care îl cumpărăm de la florărie, care de fapt nu e bambus, ci o specie de dracena''.

Chiar dacă autorităţile susţin că au campanii de stropire împotriva ţânţarilor, în toată ţara oamenii sunt terorizaţi de înţepături.

Ca să poată scăpa de tanatari, oamenii trebuie să ştie că în curţile lor nu va veni primăria să stropească. Ei trebuie să distrugă cuiburile de ţânţari în acelasi timp cu acţiunile autorităţilor.

Până la apariţia unui plan de acţiune coerent, cei care vor să fie feriţi de înţepături trebuie să poarte pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă şi să aibă la ei spray-uri anti-tantari.

Capitala se luptă cu o invazie a ţânţarilor, cum nu a mai fost de 5 ani încoace. Explicaţia Primăriei
Capitala se luptă cu o invazie a ţânţarilor, cum nu a mai fost de 5 ani încoace. Explicaţia Primăriei
VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant
Medicii riscă sancțiuni din cauza numărului tot mai scăzut de transplanturi. Anunțul Sorinei Pintea
Biopsia, singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății
Cât trebuie să scoată din buzunar românii care au intoleranţă la gluten. Analizele ar putea fi gratuite
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
Spălatul pe dinți le poate salva viaţa bolnavilor. Descoperirea făcută de medici
pacienta arsa ambulanta
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti