Este sau nu periculos vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva maladiei COVID-19?

Vaccinul împotriva Covid-19 creat de AstraZeneca are o eficiență de până la 90%
Shutterstock

De o săptămână, mai multe ţări au suspendat acest ser după detectarea unor grave probleme sangvine la anumite persoane vaccinate.

Însă nimic nu indică o legătură de tip cauză-efect, iar reacţiile prompte ale autorităţilor sanitare din mai multe ţări i-au divizat pe profesioniştii din sectorul medical, informează luni AFP, conform Agerpres. 

"Nu are niciun sens să oprim vaccinarea", a declarat luni Bruno Riou, un director de la Assistance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP), pentru France Inter. "E ca şi cum am spune: 'S-a produs un accident de automobil cu o persoană vaccinată, de acum vom interzice conducerea automobilelor sau vom suprima vaccinarea'", a adăugat specialistul francez.

Totuşi, de o săptămână, aproape că nu a existat o zi fără ca o ţară să suspende vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca. Măsura vizează fie o parte din loturile de vaccin existente pe piaţă, fie este totală şi blochează întreaga utilizare a acestui vaccin pe teritoriul naţional.

Austria a lansat această "mişcare" pe 8 martie, suspendând un lot de vaccinuri după moartea unei infirmiere care primise o doză de vaccin AstraZeneca. Femeia, în vârstă de 49 de ani, a murit din cauza unei coagulări sangvine deficitare. De atunci, alte ţări, inclusiv Italia, au suspendat loturi izolate.

Citește și
Alexandru Rafila
Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: ”Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur”

Mai multe ţări din spaţiul scandinav - Danemarca, Norvegia, Islanda - au mers încă şi mai departe şi au suspendat toate vaccinurile AstraZeneca, fiind urmate, duminică, de Olanda.

Germania, urmată de Franţa şi Italia, sunt cele mai recente ţări care au adoptat luni o astfel de măsură, "cu titlu preventiv", după semnalarea unor efecte secundare.

În afara Europei, Republica Democrată Congo, Indonezia şi Thailanda şi-au amânat lansarea campaniilor de vaccinare.

De fiecare dată, autorităţile sanitare reacţionează la apariţia unor astfel de cazuri, în ţările lor sau în străinătate, unde persoane vaccinate dezvoltă probleme sangvine uneori mortale. Este vorba fie despre dificultăţi de coagulare, ca în Austria, fie despre formarea de cheaguri sangvine (tromboză).

Însă autorităţile de resort au recunoscut un lucru: nu există nicio legătură dovedită între aceste probleme de sănătate şi vaccinul AstraZeneca, cu excepţia unei secvenţe cronologice. Dacă vaccinul este suspendat, decizia e luată pentru ca experţii să aibă timpul necesar pentru a se asigura că un astfel de raport de cauzalitate nu există.

Este vorba despre un principiu clasic de precauţie, care se bucură de sprijinul anumitor cercetători.

"Când utilizăm un produs relativ recent, aşa cum sunt toate aceste vaccinuri noi, trebuie să le monitorizăm ca laptele pe foc şi, imediat ce apare un semnal, deşi nu credem în riscul indus de el, trebuie să oprim totul", declara joi experta elveţiană în vaccinuri Claire-Anne Siegrist pentru RTS.

Însă abordarea explicată mai sus i-a lăsat perplecşi pe mulţi alţi profesionişti din sectorul medical, care afirmă că aceste probleme de sănătate nu par să fie mai frecvente după vaccinarea cu serul AstraZeneca decât în rândul persoanelor vaccinate cu alte produse de imunizare folosite în Europa, precum vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna.

"Se merge prea departe"

 

Acesta este, de altfel, argumentul prezentat chiar de grupul AstraZeneca. Într-un comunicat publicat duminică, AstraZeneca a subliniat faptul că numărul de cazuri de tromboze după primirea vaccinului este "similar" celui raportat de ceilalţi producători de vaccinuri anti-COVID-19.

Aceste afirmaţii sunt sprijinite de cifrele oficiale publicate în Marea Britanie, una dintre cele mai avansate ţări din lume prin prisma campaniilor de vaccinare. Cifrele britanice demonstrează, de altfel, caracterul extrem de rar al cazurilor de tromboză.

Au existat doar 35 de astfel de cazuri la cele 9,7 milioane de persoane care au primit o doză de vaccin AstraZeneca - reprezentând 0,0004% - şi 24 de cazuri la cele 10,7 milioane de persoane vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech - 0,0002%. În fiecare categorie, a existat un singur deces.

"În mod clar, procentul (...) nu este diferit", a subliniat într-un comunicat Stephen Evans, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, citat de organizaţia Science Media Centre, care regretă suspendarea vaccinului AstraZeneca în mai multe ţări.

"Este cât se poate de rezonabil să studiem cu atenţie legăturile dintre vaccinuri şi problemele de coagulare, dar se merge prea departe atunci când îi împiedicăm pe oameni să primească vaccinurile care pot să îi ajute să evite îmbolnăvirea", a insistat acelaşi expert.

Potrivit companiei AstraZeneca, cazurile de tromboză sunt chiar considerabil mai puţin frecvente decât media raportată la nivelul populaţiei nevaccinate.

Acest lucru nu înseamnă însă că vaccinul este lipsit de efecte secundare. În Franţa, datele furnizate de autoritatea cu rol de reglementare a medicamentelor, ANSM, arată că ele sunt mai frecvent semnalate la persoanele vaccinate cu AstraZeneca (0,66%) decât la cele imunizate cu vaccinurile Pfizer-BioNTech (0,19%) şi Moderna (0,12%).

Aceste efecte secundare sunt în general lipsite de gravitate. Însă unele dintre ele se pot dovedi totuşi grave, constând în reacţii alergice, care împiedică respiraţia. Uniunea Europeană a adăugat reacţiile alergice, în urmă cu câteva zile, pe lista de efecte secundare potenţiale ale vaccinului AstraZeneca, chiar dacă astfel de cazuri au fost excepţionale: doar 41 de cazuri raportate la 5 milioane de persoane.

Citește și...
Medic: Acum tulpina nu mai ţine cont de boli și vârstă. Se ajunge foarte repede la ATI
Medic: Acum tulpina nu mai ţine cont de boli și vârstă. Se ajunge foarte repede la ATI

Nordul și centrul Italiei sunt din nou în carantină, începând de luni, din cauza numărului în creștere de infectări cu Sars-CoV-2. Vin vești rele și din Germania, care riscă să amâne indefinit redeschiderea promisă de guvernul federal pentru aprilie.

Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: ”Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur”
Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: ”Opinia mea este că este un vaccin bun şi sigur”

Vaccinul de la AstraZeneca este sigur, dar situaţii punctuale care pot apărea în diverse ţări trebuie luate în considerare, a declarat luni vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS.

Italia intră din nou în lockdown. Ce măsuri se vor impune, începând de luni
Italia intră din nou în lockdown. Ce măsuri se vor impune, începând de luni

Un nou lockdown a fost instituit începând de luni în Italia, vizând peste 40 de milioane de locuitori, din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus, relatează dpa.

Recomandări
Statul pune piedici finanțărilor UE. Cum era o școală din Călărași să piardă bani europeni din cauza unui leu
Statul pune piedici finanțărilor UE. Cum era o școală din Călărași să piardă bani europeni din cauza unui leu

Un miliard de euro ne dă Uniunea Europeană ca să digitalizăm învățământul. Pentru că, în câțiva ani, aproape fiecare loc de muncă va cere abilități digitale.

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Cecenii mai puțin cunoscuți: Luptă pentru Ucraina ascunzându-și identitatea de frica represaliilor asupra familiilor
Cecenii mai puțin cunoscuți: Luptă pentru Ucraina ascunzându-și identitatea de frica represaliilor asupra familiilor

Când vine vorba despre cecenii din Ucraina avem tendința de a ne gândi la Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, dar există și o categorie mai puțin cunoscută: cecenii care luptă pentru țara lui Volodomir Zelenski.