După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

14-08-2017 08:40

Autorităţile medicale din Marea Britanie vor înceta să le mai spună viitoarelor mămici că naşterea naturală este cea mai bună soluţie.

Se încheie astfel o campanie de 12 ani, prin care femeile erau încurajate şi, spun unele, chiar presate să elimine din start opţiunea cezarienei, dar şi anestezia epidurală. Autorităţile renunţă la această practică pentru că nu vor ca tinerele mămici să simtă că au dat greş dacă au cerut anestezie.

În ultimii 12 ani, toate femeile din Marea Britanie au fost sfătuite de moaşe să nu apeleze la anestezia epidurală şi, cu atât mai mult, la cezariană. Li se spunea că e cea mai bună soluţie pentru ele şi pentru bebeluş.

Femeie: "Moaşa mea m-a presat clar să încerc să rezist fără anestezice. Societatea în general te presează să nu iei nimic."

Colegiul Regal al Moaşelor explică abandonarea acestei politici din dorinţa de a nu le face pe mămici să se simtă vinovate, nu pentru că moaşele ar fi exagerat cu presiunile.

Helen Taylor, moaşă: "N-am asistat niciodată la o împotrivire extremă sau încăpăţânată a unei moaşe care pur şi simplu refuză cezariana. Cred că sistemul oferă îngrijiri extraordinare, avem protocoale clinice bune şi acestea sunt respectate în majoritatea cazurilor."

Totuşi, o anchetă a descoperit că această politică poate contribui la decizii riscante. 11 bebeluşi şi o mamă au murit la un spital din sud-estul ţării între 2004 şi 2013, în urma unor complicaţii survenite în timpul naşterilor naturale.

Femeile aplaudă schimbarea.

Beverly Turner, scriitoare: "Nimeni nu împarte medalii în spitale celor care au născut fără anestezie epidurală. Naşterea nu e aşa, trebuie să ne îndepărtăm de ideea că e un sport competitiv."

Mămicile care refuză anestezia vor fi sprijinite în continuare, dar nu li se va mai spune că aceasta e cea mai bună soluţie.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO