Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Vineri 11 August 2017 18:53
Categorie: Sanatate

Părinţii îşi vor putea lua concediu medical pentru a sta cu copilul grav bolnav până când acesta va împlini 16 ani, iar fişele medicale pentru tratamentul în străinătate nu trebuie să mai fie prezentate personal medicului de familie.

Sunt doar două dintre modificările aflate în proiectul de reducere a birocraţiei din sistemul de sănătate pe care ministrul Florian Bodog l-a depus la Guvern. Sperăm că sunt doar primii paşi pe care autorităţile din sănătate îi fac pentru a simplifica acesul la serviciile medicale, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, care sunt de părere că mai este mult de lucru.

Una dintre măsuri presupune majorarea limitei de vârstă a copilului bolnav pentru care părintele îşi poate lua concediu medical de la 7 la 16 ani. Vorbim despre boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, HIV/SIDA şi unele afecţiuni neurologice. Iar scutirea va fi atât pentru tratamentele din ţară, cât şi pentru cele din străinătate.

Reprezentanţii pacienţilor spun însă că nu este suficient.

Totodată, autorităţile vor că bolnavii aflaţi la tratament în străinătate să între mai uşor în posesia concediului medical. Documentul va putea fi transmis electronic direct angajatorului sau va putea fi ridicat de la medic de o rudă a titularului.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: ''Desființăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile, și studiem posibilitatea ca în ceea ce privește eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocrația și în acest domeniu.''

În plus, concediul medical va putea fi acordat şi pe baza unor acte medicale obţinute de la specialişti din străinătate, care până acum nu erau luate în calcul.

O altă măsură aflată în proiect propune că biletele de trimitere pentru internare sau pentru investigaţii medicale sau scrisorile medicale întocmite în ambulatoriu şi cele de externare să fie trimise doar în format electronic. Proiectul nu lămureşte dacă medicul de familie, de exemplu, da trimiterea spitalului sau pacientului şi nici cine va gestiona această baza uriaşă de informaţii care trebuie schimbate între medici, pacienţi şi spitale.

Ministrul Sănătăţii doreşte şi instituirea unui card naţional al donatorului de sânge în care să fie incluse toate datele persoanei care donează, dar şi înfiinţarea unui call center la nivel naţional de unde oamenii să poată află informaţii utile şi unde să se poată programa. Aceste masuri ar reduce mult timpul de asteptare in procesul de donare şi ar elimina poate greşelile umane care pot apărea în astfel de situaţii.

Unele dintre aceste măsuri trebuie implementate până la sfârşitul acestui an, iar altele până în 2019, după ce ministerul Sănătăţii va obţine bani de la Uniunea Europeană pentru aplicarea lor.

Reducerea birocraţiei din sistemul de sănătate a fost cerută de premier după ce prezentatoarea Magda Vasiliu le-a atras atenţia autorităţilor că nu poate obţine concediu medical pentru a stă cu băieţelul ei grav bolnav într-un spital din străinătate.

 

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu: Fiul meu e tratat de cancer in Italia, iar Romania, tara mea, imi cere acte peste acte
Prezentatoarea TV Magda Vasiliu: Fiul meu e tratat de cancer in Italia, iar Romania, tara mea, imi cere acte peste acte
VIDEO PROTVPLUS.RO
gripa
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 140
Dezvăluiri tot mai șocante despre doctorița falsă: ”făcea noduri la vene și artere”
Reprezentantul Spitalului Ilfov, despre cazul medicului fals: ”Nu și-a dat nimeni demisia”
135 de persoane au murit de gripă. Printre victimele de luni, o tânără de 26 de ani
Intervenţii estetice, la coaforul din bloc. Medic: "Nu poţi aşa, cu ceasul la mână"
Cazul Raluca Bârsan: pacienți care dau șpăgi la stat, pentru a fi tratați de un medic fals
caz malpraxis
Spital executat silit la 8 ani după moartea unei adolescente, care a făcut șoc anafilactic
O clinică privată a fost închisă, iar alte 3 suspendate, după scandalul chirurgului fals
O femeie din Sibiu a murit de gripă, deși fusese vaccinată. Bilanț actualizat
9 medicamente împotriva tusei, interzise. Efectele pe care le-ar avea asupra pacienților
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”