Exemplul romancelor care au facut aceeasi alegere ca Angelina Jolie. Cand e recomandata mastectomia
Daca in Statele Unite multe femei apeleaza la mastectomie, la noi in tara sunt cateva zeci de interventii pe an.
Operatiile sunt recomandate de medici, in urma testelor genetice facute de pacientele, care au in familie mame, bunici sau matusi bolnave de cancer la san sau ovarian.
Cele care nu au un asemenea istoric medical sunt sfatuite sa mearga, in fiecare an, la control.
Descoperit la timp, cancerul la san poate fi tratat, spun doctorii.
Dupa ce a trecut prin trei experiente traumatizante in familie, Alexandra a decis, in urma cu 2 ani, sa-si faca un test genetic pentru cancer mamar si ovarian.
Verdictul a facut-o sa se teama pentru viata ei: "Am mostenit gena care duce la cancer ovarian si mamar si sansele sunt de 60-80% sa fac boala."
Alexandra a vazut suferintele prin care au trecut mama ei, bunica si o matusa. S-a sfatuit cu medicii si, pentru ea, solutia a fost radicala: mastectomia la ambii sani si reconstructia artificiala.
La fel ca ea, 30 de femei din Timisoara au luat aceasta decizie drastica in ultimii 3 ani. Printre ele se numara si doua doctorite de la spitalul de oncologie.
Totusi, chiar daca riscul aparitiei cancerului este inlaturat aproape in totalitate in urma mastectomiei, o astfel de interventie are si efecte la nivelul psihicului.
Dupa interventie, pacientele au nevoie de consiliere, ca sa depaseasca mai usor trauma.
Medicul Cristina Fulop, psiholog psihoterapeut:
"Impactul este foarte puternic, dat fiind faptul ca acesta este un semn al feminitatii. Cu cat noua perceptie a noului corp este mai afectata de o diferenta foarte mare intre ceea ce este ea din punct de vedere fizic in momentul acesta si ceea ce a fost anterior, cu atat poate produce efecte devastatoare la nivel psihic''.
In Romania, numarul acestor interventii creste de la an la an. Daca in 2010, 24 de femei au apelat la o astfel de interventie, in 2011 numarul a crescut la 63.