Trei noi decese provocate de gripă. Bilanțul morților a ajuns la 28
Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns, marți, la 28, după ce au fost înregistrate trei noi victime.
28 de oameni au fost ucişi de gripă până acum, iar măsurile de prevenţie din spitale, şcoli şi grădiniţe trebuie să fie respectate cu stricteţe, spun oficialii din Ministerul Sănătăţii.
Este vorba de un bărbat de 70 de ani din Timiş, de o femeie de 71 de ani, din Bucureşti, și o femeie de 75 de ani din județul Caraș-Severin.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din judeţul Timiş, confirmat cu virus gripal tip A, ”în curs de subtipare”, a murit marţi.
De asemenea, a fost înregistrat decesul unei femei de 71 de ani din Bucureşti, confirmată cu virus gripal tip A, ”nesubtipat”. Aceasta a murit luni. Ambii pacienţii aveau condiţii medicale preexistente, dar nu erau vaccinaţi anti-gripal.
Până acum, 28 de români au murit de gripă în acest sezon, la fel de mulţi ca în întregul sezon de gripă din 2017. La fel de adevărat este faptul că în 2018 au fost 101 decese. Problema este că până în luna martie, când se va încheia sezonul de gripă, ne putem aştepta la veşti proaste.
Autorităţile pot declara epidemie, dacă trei săptămâni consecutive, numarul bolnavilor creşte cu 20 la sută, la fiecare 7 zile.
Până atunci, la nivelul comunităţilor, se iau deja măsuri preventive: acel triaj epidemiologic zilnic. O clasă îşi poate suspenda cursurile dacă trei zile consecutiv apar câte trei cazuri de gripă. Iar o şcoală îşi poate suspenda cursurile dacă cel puţin 20 la sută din elevi absentează din cauza bolii, timp de trei zile consecutiv.
Specialiştii în boli infecţioase spun că numai la sfârşitul sezonului de gripă, se pot trage concluzii referitoare la tulpinile virale şi la ce a cauzat, de exemplu, decesul persoanelor tinere, care în afară de gripă, nu sufereau de alte boli.
Aşa că, încă mai aveţi timp să vă vaccinaţi, câtă vreme corpul devine imun doar la trei săptămâni de la vaccin, adică exact când este aşteptat vârful sezonului de gripă. Consultaţi-vă, însă, medicul de familie înainte!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!