Trei noi decese provocate de gripă. Bilanțul morților a ajuns la 28


Ultimul update: Marti 22 Ianuarie 2019 14:14
Data publicarii: Marti 22 Ianuarie 2019 11:59
Categorie: Stiri Sanatate

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns, marți, la 28, după ce au fost înregistrate trei noi victime. 

28 de oameni au fost ucişi de gripă până acum, iar măsurile de prevenţie din spitale, şcoli şi grădiniţe trebuie să fie respectate cu stricteţe, spun oficialii din Ministerul Sănătăţii.

Este vorba de un bărbat de 70 de ani din Timiş, de o femeie de 71 de ani, din Bucureşti, și o femeie de 75 de ani din județul Caraș-Severin.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din judeţul Timiş, confirmat cu virus gripal tip A, ”în curs de subtipare”, a murit marţi.

De asemenea, a fost înregistrat decesul unei femei de 71 de ani din Bucureşti, confirmată cu virus gripal tip A, ”nesubtipat”. Aceasta a murit luni. Ambii pacienţii aveau condiţii medicale preexistente, dar nu erau vaccinaţi anti-gripal.

Până acum, 28 de români au murit de gripă în acest sezon, la fel de mulţi ca în întregul sezon de gripă din 2017. La fel de adevărat este faptul că în 2018 au fost 101 decese. Problema este că până în luna martie, când se va încheia sezonul de gripă, ne putem aştepta la veşti proaste.

Autorităţile pot declara epidemie, dacă trei săptămâni consecutive, numarul bolnavilor creşte cu 20 la sută, la fiecare 7 zile.

Până atunci, la nivelul comunităţilor, se iau deja măsuri preventive: acel triaj epidemiologic zilnic. O clasă îşi poate suspenda cursurile dacă trei zile consecutiv apar câte trei cazuri de gripă. Iar o şcoală îşi poate suspenda cursurile dacă cel puţin 20 la sută din elevi absentează din cauza bolii, timp de trei zile consecutiv.

Specialiştii în boli infecţioase spun că numai la sfârşitul sezonului de gripă, se pot trage concluzii referitoare la tulpinile virale şi la ce a cauzat, de exemplu, decesul persoanelor tinere, care în afară de gripă, nu sufereau de alte boli.

Aşa că, încă mai aveţi timp să vă vaccinaţi, câtă vreme corpul devine imun doar la trei săptămâni de la vaccin, adică exact când este aşteptat vârful sezonului de gripă. Consultaţi-vă, însă, medicul de familie înainte!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

”Gripa nu se tratează cu antibiotice”. Avertismentul medicilor
Diagnosticată cu gripă, o femeie a murit după ce a fost trimisă de 2 ori acasă:
25 de morți de gripă, iar ce e mai rău de abia urmează. Cum ne putem proteja
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16