Capusele au infectat doua femei cu boala Lyme. Medicii ne spun cum sa ne protejam
Fiti cu bagare de seama la iarba verde, mai ales ca urmeaza un sfarsit de saptamana calduros. Medicii continua sa atraga atentia ca numarul celor intepati de capuse este mai mare ca de obicei.
Si asta se intampla deja in multe orase. Nu trebuie insa sa transformam situatia intr-o isterie nationala. Doar capusele infestate cu anumite virusuri pot transmite boli.
Doua femei din Suceava au aflat ca sufera de boala Lyme, dupa ce au fost intepate de capuse. Si doamna Paraschieva din Bucuresti a fost atacata de o astfel de insecta.
Sunt de doua ori mai multe cazuri fata de o perioada normala, spun medicii spitalului Victor Babes din Capitala. O situatie similara este si la Galati.
Pentru a evita o vizita nedorita la camera de garda, medicii ne sfatuiesc ca atunci cand iesim la iarba verde sa nu ne asezam pe o patura colorata, sau, mai rau, direct pe iarba, ci sa alegem un cearceaf alb. In felul acesta, orice intrus poate fi depistat din timp.
Capusele patrund in piele si se hranesc cu sange. Atunci cand le depistam este bine sa lasam medicul sa le scoata. Si asta pentru ca daca nu sunt indepartate corespunzator, exista riscul ca in timpul manevrei capul insectei sa ramana infipt in piele, putand provoca infectii puternice.
Nu toate intepaturile sunt insa periculoase, doar capusele infestate cu virusuri pot transmite boli. Cu toate acestea, anul trecut 861 de romani au fost diagnosticati cu boala Lyme, aproape dublu fata de 2010.