Două cazuri de meningită West Nile au fost depistate la Brăila. Ambii pacienți sunt la ATI, în stare foarte gravă
Două cazuri de meningită West Nile depistate concomitent au pus în alertă autoritățile din județul Brăila. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani și de o femeie de 86.
Ambii sunt în stare foarte gravă, la Terapie Intensivă. Prefectul a convocat în această dimineață Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Toată rețeaua medicală din județul Brăila – de la medici de familie și unități sanitare, până la centre de transfuzie - a fost pusă în gardă, după confirmarea celor două cazuri de meningită acută West Nile. Virusul este transmis de țânțari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei doi pacienți, femeia de 86 de ani și bărbatul de 71 de ani, nu au legătură, conform primelor date. Starea lor este foarte gravă, spun medicii.
Ambii pacienți sunt intubați, în stare gravă. Unul dintre ei, în comă
Dr. Dragoș Voicu, Spitalul Județean Brăila: "Momentan se află în secția ATI, intubați, cu suport mecanic ventilator, în stare gravă. Mai grav este bărbatul, care este într-o comă profundă, dar tot într-o comă, ușor mai superficială, se află și femeia. Prognosticul este rezervat".
Cei de la Direcția de Sănătate Publică au deschis două anchete epidemiologice și încearcă să afle dacă și membrii familiilor au fost expuși.
Gabriel Ciochină, director executiv DSP Brăila: "Este vorba de înțepături de țânțar. Nu avem informația că ar exista un istoric de călătorie".
Loredana Badiu, subprefect jud. Brăila: "Măsurile sunt cele dispuse de către Direcția de Sănătate Publică, în vederea identificării zonelor unde ar putea să existe acest țânțar aducător de boală. Identificarea zonelor mlăștinoase, cu băltire de apă, măsuri privind dezinsecția".
Autorităților locale li se recomandă, printre altele, toaletarea vegetației, iar oamenii sunt sfătuiți să poarte haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, în special seara, dacă merg în zone împădurite sau pe lângă bălți. Până în 1999, virusul West Nile fusese depistat în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și extrem de rar în Europa. Experții spun că poate infecta în egală masură oameni, păsări sau cai.