Din ianuarie, Moderna va adapta vaccinul său împotriva variantei Omicron
Compania farmaceutică americană Moderna va începe din ianuarie să lucreze la o adaptare a vaccinului său împotriva variantei Omicron, deşi în cazul în care rezultatele vor fi pozitive vor fi necesare câteva luni până ce serul va fi disponibil.
Vicepreşedintele companiei Moderna, Dan Staner, a explicat marţi într-un interviu acordat postului francez RTL, că "studiile clinice vor fi lansate la începutul anului viitor", după încheierea vacanţei de sfârşit de an, conform EFE.
Staner a explicat că a luat decizia de a lucra "la un vaccin specific", dar a recunoscut că sunt necesare "mai multe luni" până când acesta va putea fi utilizat, având în vedere că va trebui testată eficienţa sa şi să fie lansat procesului de fabricaţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În faţa apariţiei şi răspândirii deja a variantei Omicron, responsabilul de la Moderna a subliniat că au fost deja prezentate luni rezultatele testelor actualului lor vaccin împotriva Omicron.
El a precizat că o doză de supra-rapel de 50 de micrograme - jumătate din cantitatea utilizată la primele două doze - creşte de 37 de ori anticorpii neutralizanţi împotriva Omicron. În cazul administrării a 100 de micrograme, anticorpii vor creşte de 83 de ori.
Pornind de la aceste date, autorităţile sanitare vor evalua cantitatea de vaccin care trebuie injectată la doza de supra-rapel, cel puţin la persoanele cu risc major de contagiere cu COVID-19.
La sfârşitul lunii noiembrie, Pfizer anunţa că lucrează la o nouă versiune a vaccinului său împotriva Omicron, în faţa posibilităţii ca vaccinurile actuale să dovedească o protecţie mai scăzută împotriva noii variante a coronavirusului.